Kortspel för två

KortspelKortspel för två

Det finns en lång rad med kortspel för två och det går att hitta spel som passar alla tillfällen. Här är de roligaste spelen för två spelare som vi har samlat i en lista.

Kortspel för två

Kortspel för två spelare

Två personer och en kortlek är allt som behövs för att bokstavligen kunna spela hundratals olika kortspel. För en majoritet av alla kortspel krävs nämligen att man endast är två personer. Nästan alla kortspel som två personer kan spela går även att spela om man är tre eller fler spelare.

Kortspel för två finns i alla svårighetsgrader, alltifrån enkla spel som Finns i Sjön och Svälta räv till mer avancerade spel som Plump och Femhundra. Oavsett om man vill sitta i en timme och spela eller bara fem minuter på fikarasten går det att hitta passande kortspel för endast två personer.

Även kortspel som spelas på casino går att spela på två personer, som blackjack, baccarat och poker. I blackjack och baccarat blir det dock en spelare som får agera dealer och spelar då på lite andra villkor än sin motspelare.


Kortspel som endast är för två spelare

De flesta kortspel för två spelare går också att spela om man är tre eller fler spelare. Bland annat Skitgubbe, Chicago, Gurka och Dam. Ibland kan man dock behöva ta bort en del av kortleken när man bara är två som spelar. Ett tydligt exempel är Skitgubbe eftersom man annars vet exakt vilka kort motspelaren har och då blir det ju kanske inte så kul att spela.

Men, det finns också några spel som endast kan spelas av två personer, som till exempel Gin Rummy, Ekarte och Tvåmanswhist. Gemensamt för de tre spelen är att det i samtliga fall gäller att i slutändan ta mer poäng än sin motståndare. I alla tre spel krävs dessutom en hel del taktik och strategi för att vinna.


För- och nackdelar med kortspel för två

Att spela kort endast två personer har både för- och nackdelar. En av de främsta fördelarna är förstås att man bara behöver vara två för att spela. Samtidigt finns det väldigt många olika kortspel att välja mellan. Mer avancerade spel som Canasta eller Tvåmanswhist tar dessutom lite längre tid att spela och kräver en hel del tankeverksamhet.

Nackdelarna med bara vara två när man spelar är att det finns vissa spel man inte kan spela. Däribland Hjärter, Trumf eller Bridge. I vissa spel kan det lätt bli förutsägbart att endast vara två spelare. Detta gäller främst de kortspel där hela kortleken används. I de fallen blir det enkelt att klura ut exakt vilka kort motspelaren sitter på.