Femhundra

KortspelFemhundra

Femhundra är ett fartfyllt kortspel som är en simplare version av kortspelet Canasta. Om du och dina vänner ska spela kort och ni vill testa något nytt spel, så är detta ett av de populäraste kortspelen som finns. Denna guiden lär dig spelreglerna och att komma igång.


 

  • Kategori: Poäng
  • Spelare: 2-5
  • Rek. ålder: 9+
  • Speltid: 30-60 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 6/10

 

Tur 40%

 

Skicklighet 60%

 

Regler för 500

Femhundra går ut på att vara den första spelaren att nå 500 poäng genom att lägga ut kort på bordet. På bordet bygger spelarna tretal, fyrtal och stegar, och kan efter de lagt ut tre egna kort även bygga på varandras kort. Målet är att få ut så många kort på bordet som möjligt för att samla poäng.

Kortens värde

2-9 = 5p

Ess(1) = 5p

10 , Knekt, Dam och Kung = 10p

Ess(14) = 25p


Så här spelar du

Sex kort delas ut till vardera spelare varefter resten av kortleken placeras i en hög på bordet och översta kortet vänds upp bredvid högen.


Spelarna får välja att ta det översta kortet från högen eller plocka upp den totala högen med redan lagda kort. Väljer spelaren att ta upp högen måste personen lägga ut tre eller fler kort på bordet framför sig, ett kort som läggs ut måste vara från högen.


Kan spelaren ej göra detta fråntas spelaren 100p.


En spelares tur avslutas med att spelaren lägger ett valfritt kort på högen med redan använda kort för att gömma underliggande kort. Ingen spelare får titta vilka kort som ligger under det översta kortet.


Lägga kort på bordet gör en spelare när hen samlat ihop tre eller flera av samma valör, alternativt en stege som har minst tre kort i samma färg. Efter en spelare lagt ut tre kort framför sig får denne bygga på andra spelare serier.

femhundra kortspel

Man kan “kapa” varandras serier genom att “claima” dem som sina egna. Efter en spelare lagt tre kort på en annan spelaren serie öppnas den upp igen.


Spelet fortsätter tills en spelare får slut på kort på hand eller alla kort i plockhögen tar slut och nästa spelare väljer att inte ta upp högen.


Poängen räknas ihop, + poängen på bordet, – korten på hand. Spelaren som lagt ut får en bonus värde 50p.


Spelet kan spelas flera gånger tills någon spelare når 500p och vinner.


Källor och Länkar

Femhundra för Android

Femhundra för iOS

Fakta och varianter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *