Patienser och kortspel för en spelare

KortspelPatienser för en spelare

Patiens är samlingsnamnet för kortspel som kan spelas av en person och de finns i många olika varianter. Listan nedan innehåller spel som lämpar sig till en spelare, allt från klassiska patienser som Spindelharpan och Kungen till modernare kortspel för spel på egen hand.

Kortspel för en spelare

Vad är patiens?

Ordet patiens kommer från franskans “patience”, som betyder tålamod. På engelska kallas patiens för “solitaire“, som kanske är en mer passande beteckning då detta betyder ensam. Patiens är ju som bekant, benämningen för kortspel som spelas av en person och kan i stort sett aldrig spelas av två spelare eller fler. Solitaire används ibland också specifikt för patiensen Klondike, på svenska känd som Harpan.

Det roliga med patiens är att man inte behöver någon motspelare för att spela, allt som behövs är en kortlek och någon form av bord eller liknande. Eftersom det finns spel i alla svårighetsgrader går det verkligen att hitta något för alla.


Typer av kortspel för en person

Idioten, Pyramid, Harpan, Spindelharpan, 40 rövarna, Amerikanaren, Golf och Kungen, listan med olika patienser och kortspel för en person kan göras lång. I stora drag kan man säga att nästan alla patienser går ut på samma sak, nämligen att det i slutändan inte ska finnas några kort på bordet. Lyckas man rensa bordet på kort vinner man, misslyckas man detta så förlorar man patiensen. Svårare än så är det inte.

Vill man göra en uppdelning kan man säga att det finns två stora kategorier av patienser.

Två spelkategorier

Den första kategorin är de spel där man slänger de kort man får bort från bordet i en hög, som till exempel i Idioten eller Pyramid.

Den andra kategorin går ut på att bygga stegar med kort från ess till kung, som regel i samma färg, som till exempel i Harpan eller Kungen. En patiens som inte passar in i någon av de här kategorierna är Pokerpatiens, där det precis som i vanlig poker gäller att samla så många poäng som möjligt genom att lägga upp 5 x 5 kort i en kvadrat.


Klassiska patienser och spelens historia

Patiensernas historia går långt tillbaka i tiden. Redan år 1788 finns patiens omtalat i den tyska antologin Das neue Königliche L’Hombre-Spiel. I mitten på 1800-talet kom flera samlingar med regler för olika patienser. Bland annat den brittiska adelsdamen Lady Adelaide Cadogans Ilustrated Games of Patience, som kom ut någon gång kring 1870. I samma veva kom även Ednah Dow Littlehale Cheneys Patiences från 1869, Annie B. Henshaws Amusement for Invalids från 1870 samt Dick’s Games of Patience av det amerikanska bokförlaget Dick and Fitzgerald.

De senaste decennierna har patiensen som fenomen fått något av ett uppsving. Det tack vare att framför allt ett spel, nämligen Harpan, blivit ett uppskattat inslag i Microsoft Windows. Första gången Harpan fanns med i operativsystemet var i Windows 3.0 som lanserades våren 1990. Spelet blev snabbt populärt och under 1990-talet kom även rapporter om att anställda i USA som spelade Harpan var mindre produktiva. Så småningom, i samband med lanseringen av Windows 95, blev även den något svårare patiensen Kungen ett standardinslag i Windows.