Idioten Patiens

KortspelIdioten Patiens

Idioten patiens är en patiens som är rolig att spela på egen hand och är ett bra tidsfördriv! Patiensen går ut på att lägga ut kort på bordet, lägga bort kort enligt en specifik ordning för att till sist endast ha de fyra ässen kvar på bordet. Anledningen till namnet “Idioten” symboliserar hur det är lätt att känna sig när man lägger patiensen då den väldigt ofta inte går ut. En annan rolig patiens, som också går ut på att rensa bordet är Monte Carlo.


  • Kategori: Patiens
  • Spelare: 1
  • Rek. ålder: 6+
  • Speltid: 2-3 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 2/10

 

Tur 80%

 

Skicklighet 20%

 

Spelets regler

En hel kortlek på 52 kort används och blandas av spelaren innan spelet påbörjas. Målet med patiensen är att sortera bort de lägsta korten varje vända för att till sist få de fyra ässen kvar på spelplanen.


Så här spelar du

Fyra kort läggs ut bredvid varandra på bordet framför dig med siffersidan uppåt och synlig.


I denna rad måste det finnas ett kort i varje färg. Stämmer detta inte får du ta bort de lägsta korten som inte matchar och byta ut dem tills du har ett kort från varje färg på bordet.


Efter det läggs fyra ytterligare kort ut på bordet, ovanpå de fyra första. Nu ska du spara de högsta korten i varje färg i varje rad.

idioten kortspel

Om det finns hjärter kung och hjärter sju, tar man alltså bort hjärter sju. Läggs det tre hjärter tas de två lägsta korten bort.


Det kan hända att någon av de fyra högarna tar slut på kort – och då får ett valfritt kort från en annan hög läggas där. Försök bli av med så många kort som möjligt för att lägga ut patiensen!


Patiensen fortskrider på detta sätt tills samtliga kort från leken tar slut och har lagts på bordet. Du fortsätter lägga bort kort enligt reglerna och därmed bör de höga korten stanna kvar i spelet längre, eftersom de låga korten läggs bort.


Du vinner om ässen är de sista korten som ligger kvar på bordet.


Källor och länkar

Testa Idioten online

Idioten för Android

Idioten för iOS

Fakta och varianter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *