Monte Carlo Patiens

KortspelMonte Carlo Patiens

En enkel och rolig patiens är Monte Carlo. Den går snabbt att lägga och du behöver bara en vanlig kortlek. Målet är att para ihop alla kort med samma värde två och två. När du har lyckats få ihop korten parvis har patiensen gått ut.


  • Kategori: Patiens
  • Spelare: 1
  • Rek. ålder: 7+
  • Speltid: 2-3 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 3/10

 

Tur 80%

 

Skicklighet 20%

 

Spelets regler

Slutmålet är att få bort alla kort på upplägget och i vänsterhögen. Detta gör du genom att plocka bort korten parvis om de har samma valör. Du får bara plocka bort dem från upplägget om de ligger bredvid varandra, ovanför och nedanför varandra eller om de ligger diagonalt.

Släng dem i en hög på höger sida. När så alla möjliga kort är bortplockade flyttar du fram korten i ordning på upplägget och fyller på med flera kort från din vänstra hög.


Så här spelar du

Gör ett upplägg med fem gånger fem kort och framsidan upp. Resten av korten lägger du i en hög med baksidan upp på vänster sida om upplägget.


Plocka parvis bort kort med samma valör som ligger bredvid varandra, ovan och nedanför varandra eller diagonalt.


När du har plockat bort alla möjliga par från upplägget är det dags att fylla på med fler kort. Detta gör du genom att först flytta fram korten åt vänster och uppåt för att sedan lägga till nya kort i slutet från din vänstra hög.


Därefter plockar du på nytt bort kort med samma valör parvis under förutsättning att de ligger bredvid varandra horisontellt, vertikalt eller diagonalt.


Flytta återigen korten på upplägget framåt och fyll på från vänsterhögen.

monte carlo kortspel

Fortsätt att plocka bort paren från upplägget och varva med påfyllning.


När alla korten på bordet samt i vänsterhögen är bortplockade har patiensen gått ut och du har vunnit. Har du däremot kort kvar på bordet som inte kan paras ihop har den inte gått ut och du har i så fall förlorat.


Källor och länkar

Testa Monte Carlo online

Monte Carlo för Android

Monte Carlo för iOS

Fakta och varianter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *