La belle Lucie / The Lovely Lucy Patiens

KortspelLa belle Lucie / The Lovely Lucy Patiens

The Fan, Clover leaves, Three shuffles and a draw, Alexander the great, Trefoil, Midnigth oil. Kärt barn har många namn brukar det ju kallas och La belle Lucie eller the Lovely Lucy på engelska har samlat på sig en hel del olika varianter sedan spelet först publicerades på engelska 1870 av Lady Adelaide Cadogan.


La Belle Lucie är en svår patiens som passar strategen då det krävs både tur och skicklighet för att få ut spelet. En annan utmanande patiens som också kräver en hel del skicklighet är 40 rövarna.

  • Kategori: Patiens
  • Spelare: 1
  • Rek. ålder: 10+
  • Speltid: 10-15 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 8/10

 

Tur 40%

 

Skicklighet 60%


Så här spelar du

Kortleken (52 kort utan jokrar) läggs upp i 18 högar uppdelade i två rader, den ena raden under den andra. Alla högarna har 3 kort förutom det sista som bara har ett.


Högarna byggs på i sjunkande värde ex. – hjärter dam – hjärter knekt – hjärter tio. De byggs även i samma färg och tecken.


Ässen kan läggas åt sidan vartefter de friläggs och kan också byggas på från sitt håll.


När ett kort är flyttat och placerat över ett annat kort i en av högarna (exempelvis en klöver fyra placeras över en klöver femma) är resten av korten under de här korten “låsta”. Bara ett kort i taget kan flyttas från högen – hela sekvenser tillåts inte flyttas tillsammans. Kungar kan normalt inte placeras på tomma områden.


Två omblandningar är tillåtna i La belle Lucie.


Rekommenderade läggningar som inte ska blockera flera kort är: staplar med bara ett kort, med kung på toppen och med översta korten i en sorterad följd.

fyrmanswhist kortspel

Varianter

Varianter av La belle Lucie, som nämndes tidigare i förbigående, är bland andra The Fan. I den här varianten tillåts tomma platser från någon hög som man lyckats frilägga fyllas med en kung. Däremot får ingen omblandning ske.

I Three Shuffles and a Draw varianten tillåts en merci – egentligen ett ogiltigt drag. Efter att ha blandat om den sista gången tillåts då ett valfritt kort att tas ut från en “låst” position och placera det lite hur man vill. Antingen bredvid ässen eller i en sekvens om man vill det.


Källor och länkar

Testa La belle Lucie online

La belle Lucie för Android

La belle Lucie för iOS

Historia och varianter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *