Amerikanaren Patiens

KortspelAmerikanaren Patiens

Gillar du att spela patiens men är trött på “vanlig” och vill ha lite förändring i ditt kortspel? Då är Amerikanaren patiens något för dig! Detta är en variant av patiens med annorlunda regler och ett speciellt spelsätt.


  • Kategori: Patiens
  • Spelare: 1
  • Rek. ålder: 10+
  • Speltid: 5-10 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 6/10

 

Tur 60%

 

Skicklighet 40%

 

Spelets regler

På den så kallade “Amerikanaren” börjar man med fyra stycken svithögar dit man i slutändan vill ha alla sina kort. Man startar även med fyra kort på bordet, en hög som man drar kort ur och en rad på 13 kort varav det längst ned har siffersidan uppåt.

Målet är att lägga fyra rader kort i fallande ordning, vartannat svart och rött, med ett ess i botten och kort nummer 2 högst upp. Man får dra ett kort om man kan lägga det i en fallande ordning på någon av de fyra kort man har på bordet.

Man får även ta ett kort från raden under samma förutsättningar och om man gör det, vänds nästa kort i raden. Det går att flytta på korten i sviterna men för något kort att ligga där krävs det att ett ess är i botten.

Man vinner genom att skapa fyra stycken rader i sviterna med en fallande form, vartannat kort rött och svart, med ett ess i botten samt kort nummer två i toppen. Man förlorar genom att man gått igenom högen som man drar kort ur två gånger och fortfarande inte kan komma vidare.

amerikanaren kortspel

Så här spelar du

Blanda en kortlek och lägg ut fyra stycken på bordet samt en rad på 13 kort varav det längst ned ska ligga med siffersidan uppåt. Resterande kort bildar en hög som man eventuellt drar kort ur.


Stapla sedan korten i rader med en fallande form, vartannat kort ska vara rött och vartannat svart.


Dra kort ur högen samt ta från raden tills alla korten antingen är slut eller tills du gått igenom högen två gånger.


Om alla kort tar slut ska du ha bildat fyra stycken rader kort som läggs i sviterna.


Källor och länkar

Testa Amerikanaren online

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *