Skorpionen Patiens

KortspelSkorpionen Patiens

Skorpionen patiens är rolig att lägga men kan vara lite svår. Lättare varianter finns dock. Målet är att få korten i fyra sviter från kung till ess/ett.


  • Kategori: Patiens
  • Spelare: 1
  • Rek. ålder: 9+
  • Speltid: 10 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 6/10

 

Tur 50%

 

Skicklighet 50%

 

Spelets regler

Slutmålet är att få korten i färgordning från kung till ess/ett. Du kan flytta enstaka kort och hela eller delar av rader men du måste följa färg och får bara lägga dem i nedåtgående ordning. Om du flyttar kort så att du får en fri plats får du lägga en kung där. När du fått en hel svit flyttar du bort den. När du fått ihop alla fyra sviterna har patiensen gått ut.


Så här spelar du

Lägg sju rader från vänster till höger. De fyra första korten med baksidan upp och de tre nästa rättvända. Nästa rad lägger du likadant ovanpå den första raden. Lägg så ytterligare en gång. Därefter lägger du samtliga sju kort rättvända. Lägg så ytterligare tre gånger. Resten av korten lägger du i en separat hög med baksidan upp.


Flytta nu kort och högar så att du får dem i färg- och nummerordning. Du kan flytta enstaka kort eller hela högar. Flyttar du en hög behöver korten inte vara i inbördes ordning bara bottenkortet läggs i färg- och nummerordning med det kort man lägger högen på.


Du kan också flytta delar av en hög.


Om du flyttar en hel hög får du ett tomt utrymme. Här kan du då lägga en kung.


Fortsätt flytta kort och/eller högar tills du får en hel svit från kung till ett. Lägg då bort den sviten.


Om du inte kan flytta något kort lägger du ut de kort som finns kvar i högen.


När du har lyckats få ihop alla fyra sviterna har patiensen gått ut.

skorpionen kortspel

Spelvarianter

En enklare version är att man lägger vilket kort som helst istället för en kung om man får ett tomt utrymme efter att ha flyttat en hög. En annan enklare version är att lägga korten med baksidan upp enbart på de tre första raderna i stället för fyra.


Källor och länkar

Testa Skorpionen online

Skorpionen för Android

Skorpionen för iOS

Fakta och varianter

Betygsätt spelet
Ditt betyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *