Pyramid Patiens

KortspelPyramid Patiens

Pyramid är en patiens som man kan få att gå riktigt snabbt genom att successivt öva upp sin skicklighet i huvudräkning!

Spelet finns även i annan version, där flera spelare kan vara med. Man spelar helt enkelt Pyramid patiens med en kortlek för varje spelare och den som får högst poäng vinner. Läs mer om Pyramid för flera spelare.


  • Kategori: Patiens
  • Spelare: 1
  • Rek. ålder: 6+
  • Speltid: 2-3 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 2/10

 

Tur 95%

 

Skicklighet 5%

 

Spelets regler

Spelet innehåller pyramiden, högen och skräphögen. Målet är att alla kort ska ligga i skräphögen.


Så här spelar du

Börja med att lägga ut ett kort på bordet, med valören/framsidan nedåt. Ovanpå dessa läggs sedan två kort, också med valören nedåt. De ska läggas ovanpå det ensamma kortet från raden nedanför bredvid varandra. Det första kortet ska ändå synas.


Fortsätt denna process tills kortleken tar slut. Detta resulterar i åtta korthögar.


Nästa rad med kort ska innehålla tre kort ovanpå de två, på samma sätt som raden före och så fortsätter man tills det ligger sex kort i den översta raden med framsidan nedåt.


Ovanpå dessa sex kort lägger man sedan sju kort med framsidan uppåt. Då har man skapat en form som ser ut som en pyramid.


Resterande kort sparas i en hög för att använda när patiensen läggs.

pyramid patiens kortspel

Man lägger patiensen genom att titta på de sju översta korten, och se om två av dessa ger summan tretton. Om det finns ett sådant par tar man dessa två kort och lägger dem åt sidan, i vad vi kallar för skräphögen.


Om något kort från raden nedanför nu frigjorts, så ska det kortet vändas så att framsidan syns och kan användas för att matcha.


Om det inte finns några par som ger summan tretton, så tar du högen som blev över och lägger upp ett kort. Det kortets valör kan ge en ny matchning med något av de kort som ligger uppvända. Om det gör det så tar man kortet från patiensen och kortet från högen och lägger dem i skräphögen. Kungar går direkt till skräphögen.


Variant

En variant av spelet är att alla kort från början ligger uppvända. Det innebär att man i ett tidigt skede kan se ifall patiensen kan gå ut eller inte. En patiens med liknande regler som i Pyramid, men med ett annat upplägg av korten är Baronessan.


Källor och länkar

Testa Pyramid online

Pyramid för Android

Pyramid för iOS

Fakta och varianter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *