Baronessan Patiens

KortspelBaronessan Patiens

Baronessan är en rolig patiens där du använder en helt vanlig kortlek med 52 kort. Den är ett enkelt och kul tidsfördriv som inte innehåller alltför mycket strategitänkande. Patiensen kallas ibland för Tretton eftersom det gäller att parvis få ihop summan 13. På så sätt påminner Baronessan om patiensen Pyramid.


  • Kategori: Patiens
  • Spelare: 1
  • Rek. ålder: 7+
  • Speltid: 2-3 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 2/10

 

Tur 80%

 

Skicklighet 20%

 

Spelets regler

Målet är att parvis bilda summan tretton och därigenom få bort alla kort. Eftersom kungen räknas som tretton får man direkt ta bort detta kort trots att det inte bildar något par. Färg spelar ingen roll i denna patiens.

När alla korten på upplägget är borta och samtliga kort i högen är slut är också spelet slut och patiensen har gått ut.


Så här spelar du

Lägg ut fem öppna kort från vänster till höger i en rad. Ta bort alla par som bildar 13 samt kungen (som ju i sig själv bildar tretton). Ess räknas som 1, knekt som 11, dam som 12 och kung som 13.


Fyll på med fem nya öppna kort. Lägg korten så att du delvis ser det underliggande kortet.

 

baronessan kortspel

 

Ta återigen bort alla par som summerar upp till 13. Om man har flera kort med samma värde kan det vara bra att tänka lite strategiskt här och se efter vilket värde kortet under har. Är det ett kort som sedan kan användas för att paras ihop med ett annat för att bilda talet 13? I så fall är det naturligtvis det kortet man ska välja.


Fyll återigen på med fem nya öppna kort och para sedan ihop kort som bildar talet 13. Fortsätt så tills alla korten har parats ihop alternativt tills det inte går att para ihop fler kort. Om alla kort är borta har patiensen gått ut och du har därmed vunnit. Har du kort kvar har den inte gått ut och då har du förlorat.


Källor och länkar

Testa Baronessan online

Fakta och varianter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *