Pyramid

KortspelPyramid

Pyramid – ett roligt och socialt kortspel i form av patiens. Det bästa är dock att flera spelare kan vara med, där spelaren som får högst poäng vinner rundan! Det finns faktiskt ingen gräns för hur många deltagare man kan vara. Här lär du dig spelreglerna för Pyramid för flera spelare.

Ska du spela själv?
Om du vill spela på egen hand så kan du lära dig reglerna för Pyramid patiens för en spelare.


  • Kategori: Patiens (för flera spelare)
  • Spelare: Obegränsat
  • Rek. ålder: 7+
  • Speltid: 10-15 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 1/10

 

Tur 90%

 

Skicklighet 10%

 

Spelets regler

Alla har varsin kortlek med 52 kort. Korten har sina vanliga värden, men ässet har lägst värde istället för högst. Målet med pyramiden är att rensa bort pyramiden genom att hitta par som tillsammans har ett värde på 13.

För att skapa pyramiden läggs först ett kort med framsidan upp, två kort läggs nedanför det första kortet så att det delvis täcks, sedan tre kort, fyra kort tills det slutligen bildar en pyramid med sju rader och 28 kort.

De fria korten är de som ligger längst ner i pyramiden eftersom dessa inte är täckta av andra kort. Här kan du para ihop kort som tillsammans bildar ett värde av 13, lägg de korten åt sidan. Självklart får kungar plockas bort ensamma eftersom de redan har ett värde om 13.


Så här spelar du

När man inte kan plocka bort fler kort i den fria raden, vänder man upp ett nytt kort från talongen för att se om man då kan få ett värde om 13 med något av de fria korten i pyramiden. Går det inte lägger man det nya kortet på hög, och tar ett nytt kort.


Man får gå igenom talongen tre gånger för att matcha med de fria korten. Första och andra gången får man 50 poäng minus 1 poäng för varje kort som blir kvar.


Den tredje och sista gången man går igenom talongen får man 35 poäng minus 1 poäng för varje kort som finns kvar i högen.


Har alla kort plockats bort efter tredje gången, får man 20 poäng minus 1 poäng per kort som finns kvar i högen, även minus 1 poäng per kort som finns kvar i pyramiden.


Omgången innehåller samma antalet patienser som spelare, där spelaren med högst poäng vinner!

"pyramid</p

 

Källor och Länkar

Testa Pyramid online

Pyramid för Android

Pyramid för iOS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *