Golf Patiens

KortspelGolf Patiens

Patiensen Golf lägger du med en vanlig kortlek på 52 kort. Som i de flesta patienser gäller det att få bort alla kort från upplägget man lagt på bordet för att patiensen ska gå ut. Färg är inte viktig i den här patiensen utan enbart nummerordning.


  • Kategori: Patiens
  • Spelare: 1
  • Rek. ålder: 7+
  • Speltid: 5 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 4/10

 

Tur 70%

 

Skicklighet 30%

 

Spelets regler

Målet är att få bort alla kort från upplägget på bordet. Har du lyckats med det har patiensen gått ut. Korten byggs på varandra i nummerordning uppåt eller nedåt. Färg spelar ingen roll. När alla korten på upplägget är borta eller när samtliga kort i högen framför dig är uppvända är spelet slut. Golf liknar till viss del patiensen De Tre Tornen då reglerna är ungefär de samma.


Så här spelar du

Lägg ut sju rader med öppna kort från vänster till höger. Fyll på med öppna kort så att du har fem kort i varje rad. Lägg korten så att du delvis ser det underliggande kortet.


De kort som blir över lägger du i en hög framför dig med baksidan upp.


Börja med att vända det första kortet i högen framför dig och lägg det i en separat hög.


Finns det något kort från upplägget som bygger vidare uppåt eller nedåt på detta kort? Ta det i så fall från upplägget och lägg det överst i den separata högen. Återigen, tänk på att färgen inte spelar någon roll utan bara nummerordningen.


Bygg sedan vidare på samma sätt uppåt eller nedåt tills det inte finns fler möjligheter. Ta då ett nytt kort från högen framför dig och bygg vidare så långt det går.


Målet är att få bort alla kort från upplägget på bordet innan högen framför dig tar slut.

golf kortspel

Varianter på patiensen

En lite svårare variant på patiensen är när man har en specialregel för kungen. Då är det stopp när man har nått kungen och man kan inte fortsätta uppåt eller nedåt. Istället måste man dra ett nytt kort från högen framför sig.


Källor och länkar

Testa Golf online

Golf för Android

Golf för iOS

Fakta och varianter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *