De Tre Tornen Patiens

KortspelDe Tre Tornen Patiens

De tre tornen patiens är perfekt för dig som gillar att spela patiens och det går snabbt att lära sig. Patiensen går ut på att bygga stegar för att få slut på de utlagda korten på planen. Även patiensen Golf har liknande regler.


  • Kategori: Patiens
  • Spelare: 1
  • Rek. ålder: 9+
  • Speltid: 5-10 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 2/10

 

Tur 80%

 

Skicklighet 20%

 

Regler för De Tre Tornen

Planen läggs upp som beskrivet nedan och spelet påbörjas. Patiensen går ut på att lägga upp ett kort från korthögen, och genom detta kort hitta ett kort lägre eller högre på spelplanen.

Om det exempelvis ligger en sjua uppvänd från korthögen och det ligger en åtta på spelplanen, trycker du på åttan för att få den att försvinna från spelplanen. Då hoppar åttan ner där sjuan låg och du fortsätter på detta vis. Om det inte finns ett kort över eller under kortet du spelar med kan du dra ett nytt kort från korthögen tills du hittar ett som kan spelas.

Du har även en joker nere till höger på skärmen som kan användas som vilket kort som helst när du behöver det. Målet är att få slut på korten på spelplanen – när du lyckats med detta går patiensen ut.


Så här spelar du

Först läggs spelplanen upp, vilken består av tre “torn”.


Först skapas tre torn med 3+2+1-formation, nerifrån och upp, med baksidan upp. Dessa kort täcker halva korten av dem ovanför, så de tre korten täcker halvt de två korten, som täcker halva översta kortet.


Efter detta läggs tio kort med framsidan upp längst ner, halvt ovanpå och halvt mellan de tre bottnarna av “tornen”. Du binder liksom ihop tornen eller “pyramiderna” som det liknar med hjälp av den nedersta raden med öppna kort.


Resten av korten läggs nedtill på planen som “korthögen” och en joker läggs i nedre högra hörnet.


Ett kort vänds upp från korthögen och du ska hitta ett kort lägre eller högre än det kortet på spelplanen – som du trycker på och flyttas ner till spelkorten.


Du fortsätter spelet enligt spelreglerna – när korten på spelplanen tar slut går patiensen ut!

de tre tornen kortspel

Källor och länkar

Testa De tre tornen online

De tre tornen för Android

De tre tornen för iOS

Fakta och historia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *