Yukon Patiens

KortspelYukon Patiens

Det finns många olika varianter av patiens men Yukon patiens är en av de mer utmanande. Kortfattat så handlar det om att lägga kort i fyra högar med ess som lägsta kort upp till kung. Men låt dig inte luras av denna till synes enkla spelidé, att gå ut är betydligt svårare.


  • Kategori: Patiens
  • Spelare: 1
  • Rek. ålder: 9+
  • Speltid: 5-10 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 5/10

 

Tur 50%

 

Skicklighet 50%

 

Spelets regler

Alla kort i kortleken används och ska blandas med reservation för ett ess som kan tas ut ur kortleken. Det spelar ingen roll vilken färg detta är eftersom det bara ska var en grund för en av dina 4 högar.


Så här spelar du

Lägg ut ditt reserverade ess. Efter det ska du lägga ut 6 högar av kort. Börja med 1 uppochnervänt kort till höger om ditt ess. Därefter 2 uppochnervända kort till höger om den andra högen. Fortsätt på samma sätt tills du har 6 högar med uppochnervända kort plus ditt ess.


Har du gjort rätt ligger nu uppochnervända kort från höger till vänster i antal 6, 5, 4, 3, 2 och 1. På vardera av dess 6 högar kan du nu lägga 5 uppvända kort som utgör din spelplan.


Målet är att få alla ess till 4 stycken högar, reservera 4 platser utanför spelplanen för detta. Eftersom du redan har ett ess kan detta läggas i en första hög direkt. Platsen som lämnas kan användas att spela på men varje ny hög som startas måste alltid börja med en kung.


Eftersom ess är lägsta kort vill du sedan ha en tvåa i samma färg som ditt reserverade ess. Du kan flytta kort och lägga dem på ett kort som är en siffra högre och i en annan färg än ditt kort. Du kan till exempel flytta en svart 3 till en röd 4, alltså spader och klöver till hjärter och ruter eller tvärtom.


Du kan flytta vilket kort som helst men alla kort under det du vill flytta följer med. De uppochnervända korten vänds upp ett för sig när korten i respektive hög är slut.


Lycka till!

yukon kortspel

Källor och länkar

Testa Yukon online

Yukon för Android

Yukon för iOS

Fakta och varianter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *