Orgeln Patiens

KortspelOrgeln Patiens

Vill du spela ett roligt och intressant spel där det samtidigt gäller att vara klok? Då är Orgeln patiens något för dig! Orgeln patiens kan du spela vart som helst och när som helst, eftersom det går att spela både online och med en simpel kortlek.


Reglerna för Orgeln patients är väldigt simpla och de går som sagt fort att lära sig. Grunden till kortspelet är exakt som “vanlig” patiens och det går ut på att börja med essen i en stigande ordning. Reglerna är i stort de samma som i Harpan.


  • Kategori: Patiens
  • Spelare: 1
  • Rek. ålder: 8+
  • Speltid: 5-10 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 4/10

 

Tur 50%

 

Skicklighet 50%

 

Spelets regler

Man börjar med sju stycken högar av kort, i den första högen är det ett kort, i den andra två osv. hela vägen upp till sju. Alla kort förutom det översta i varje hög ligger med baksidan uppåt. De kort som blir över bildar en egen hög, det är denna hög man sedan drar kort ifrån. Målet är att få upp alla kort till hörnet av spelplanen där de ess man drar hamnar.

För att lägga patiensen måste man dra kort och flytta runt de redan befintliga korten på spelplanen. Stapla vartannat rött och svart kort i en stigande ordning från kort nummer 2 till kort kung och placera sedan stapeln på ett ess.

När du gjort detta med alla kort och fått totalt fyra staplar med en stigande form från ess till kung med vartannat rött och svart kort har du vunnit. Om du däremot misslyckas och korten från den övriga högen tar slut har du förlorat.


Så här spelar du

Blanda en kortlek och placera ut korten i sju högar med ett kort i hög 1, två i hög 2 o.s.v, det översta kortet i varje hög ska ha siffersidan uppåt och resterande inte.


Bilda en hög med de kort som blivit över.


Dra ett kort i taget från den övriga högen samt flytta runt de redan befintliga korten på spelplanen; fortsätt tills korten tar slut eller tills du skapat fyra staplar med en stigande form från ess till kung med vartannat rött och svart kort.

orgeln kortspel

Källor och länkar

Testa Orgeln online

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *