Kungen Patiens

KortspelKungen Patiens
  • Kategori: Patiens
  • Spelare: 1
  • Rek. ålder: 10+
  • Speltid: 5 min
  • Kortlek: 52 kort
Svårighetsgrad 7/10
🟠🟠🟠🟠🟠🟠🟠⚪️⚪️⚪️ Tur 60%
🟠🟠🟠🟠🟠🟠🟠⚪️⚪️⚪️ Skicklighet 40%
🟠🟠🟠🟠⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️

Patiensen Kungen är en av de populäraste patienser som du kan lägga på egen hand för att fördriva tiden eller bara underhålla dig själv! Den går bra att spela på dator, men funkar även i teorin att lägga för hand. Spelreglerna bygger på att bygga stegar och är enkla att förstå!

Spelets regler

Målet med Kungen Patiens är att bygga stegar i stigande ordning i varje färg från ess till kung, vilket är målet i en hel andra patienser, som till exempel Blomsterträdgården. Detta bildar fyra högar som kallas svithögar och läggs till höger, högst upp på spelskärmen. När dessa byggts klart, tar korten slut, och du vinner patiensen!

Ovanför de åtta korthögarna, bredvid om svithögarna, finns fyra luckor där fyra kort kan mellanlagras. I korthögarna nedtill måste korten läggas i motsatt ordning som svithögarna, dvs från kung till ess. Dessutom måste vartannat lagt kort vara rött, och vartannat svart. Så länge färg och ordning följs kan kort flyttas runt mellan högarna för att bygga på svithögarna.

Om en tom plats tillkommer får denna användas för ett valfritt kort som finns tillgängligt. Varje mellanlagringsplats kan lagra ett kort i taget och kan när som helst användas för vilket kort som helst. När du lyckats bygga klart svithögarna i rätt ordning går patiensen ut.

kungen kortspel

Så här spelar du

Placera ut åtta kort bredvid varandra, vänster till höger, med siffersidan synlig. Fortsätt att placera nya kort uppepå de redan lagda så de nya korten halvt täcker de nedre korten.
Fortsätt denna process tills kortleken tar slut. Detta resulterar i åtta korthögar.
Hög ett till och med fyra innehåller nu sju kort vardera, hög fem till och med åtta innehåller sex kort vardera.
Följ spelreglerna för att flytta runt kort, men syftet att bygga på svithögarna.
När svithögarna har byggts klart i varje färg, från ess till kung, har samtliga kort i kortleken använts och patiensen går därmed ut.

Länkar

Betyg och kommentar

Ge ditt betyg för Kungen Patiens och lämna gärna en kommentar.

One Reply to “Kungen Patiens”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *