Blomsterträdgården Patiens

KortspelBlomsterträdgården Patiens

Patiensen Blomsterträdgården kan låta lite “flummig”, men det är en ganska rolig patiens som bara har ett annorlunda namn.

Likt de flesta andra kortspel, så lägger du patiensen med en vanlig kortlek på 52 kort. För att få patiensen att gå ut gäller det att få fyra högar i färg och ordning från ess till kung på samma sätt som man gör i patiensen Kungen.


  • Kategori: Patiens
  • Spelare: 1
  • Rek. ålder: 8+
  • Speltid: 5 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 4/10

 

Tur 60%

 

Skicklighet 40%

 

Spelets regler

Målet är att få alla kort i färg- och nummerordning i fyra separata högar längst upp på spelbordet. Har du lyckats med det har patiensen gått ut. På upplägget kan du lägga kort i nummerordning nedåt.

Alltså kan du lägga en åtta på en nia och en sjua på en åtta och så vidare. Färgen spelar ingen roll utan du kan till exempel lägga spader på klöver. Som vanligt har man också en extrahög med kort som man kan plocka från.


Så här spelar du

Gör ett upplägg med sex rader med öppna kort från vänster till höger. Fyll på med öppna kort så att du har sex kort i varje rad. Lägg korten så att du delvis ser det underliggande kortet.


De kort som blir över sprider du ut framför dig med framsidan upp. Detta är arbetskorten.


Eftersom målet är att få alla kort i fyra högar längst upp letar du först upp essen.


Finns ett av dem i arbetskorten tar du det direkt och lägger i en av högarna på toppen. Du kan plocka det från vilket ställe som helst när det ligger bland arbetskorten och du behöver inte tänka på någon ordning här.


Finns ett av dem i upplägget gäller det att det ligger fritt för att du ska kunna plocka det direkt och lägga det i topphögen.

blomsterträdgården kortspel

Fortsätt sedan att flytta korten i nummer- och färgordning till de översta fyra högarna.


När du inte har fler fria kort behöver du flytta runt korten på upplägget och hjälpa till med arbetskorten för att få fram ett kort som du behöver. På upplägget behöver du inte tänka på färg men du måste lägga dem i nummerordning uppifrån och nedåt.


Bygg sedan vidare på samma sätt tills alla fyra topphögarna är fyllda och patiensen har då gått ut.


Källor och länkar

Testa Blomsterträdgården online

Blomsterträdgården för Android

Blomsterträdgården för iOS

Fakta och varianter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *