Spader

KortspelSpader

Spader är ett roligt kortspel som spelas i lag med totalt fyra deltagare. Det liknar till viss del Cayenne som också spelas i lag. Ta fram en kortlek och sortera ut jokrarna så att man har 52 spelkort, förbered med papper och penna för att kunna skriva poäng och stickbjudningar. Sedan är det bara att köra igång!


  • Kategori: Stick
  • Spelare: 4
  • Rek. ålder: 9+
  • Speltid: 30 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 7/10

 

Tur 30%

 

Skicklighet 70%

 

Spelets regler

Kortspelet går ut på att samla stick tillsammans i laget. Deltagarna ska innan spelets början ange hur många stick man tror att man kommer att ta hem, lyckas man inte får man minuspoäng. Det laget som först når 500 poäng vinner.


Så här spelar du

Blanda kortleken och låt första givare dela ut 13 kort till vardera spelare.


En av de specialregler som finns är att varje spelare har rätt, men det är inget måste, att begära en ny giv, alltså att korten samlas ihop igen och delas ut på nytt. Detta endast om spelaren helt saknar spader i de tilldelade korten, inte har någon knekt, dam eller kung eller om man har fått minst 7 kort som går i samma färg.


Lagen ska därefter gemensamt ange hur många stick de tror att de tillsammans kan ta, för ned detta till protokollet.


Sedan börjar spelet med att spelaren som sitter på givarens vänstra sida lägger ut det första spelkortet, detta kort får inte vara spader vilken är spelets trumffärg.

spader kortspel

Därefter ska de andra spelarna lägga ut ett kort i samma färg, om de inte väljer att spela trumf, ett spaderkort. Man får spela spader eller annan färg om man inte har den färg som ligger.


Spader får endast spelas som trumf, om ett spaderkort redan ligger eller om man inte har den färg som spelas.


När en omgång är slut räknas poängen, har man lyckats samla de stick som man angav i början av rundan får laget 10 poäng. Lyckas man ta fler stick får man ytterligare ett poäng, misslyckas man får man -10 poäng för varje stick som man inte tog. Om laget i början angav 0 stick och lyckas med detta belönas man med 50 poäng.


Länkar

Testa Spader online

Spader för Android

Spader för iOS

Historik och varianter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *