Cayenne

KortspelCayenne

Cayenne är ett kortspel för tre spelare som hör till de whist-typen. Whist innebär klassiska kortspel på fyra deltagare där man spelar parvis mot varandra. Det som utmärker spelet Cayenne är att det finns budgivning i spelet, som avgör hur man ska spela.

Det gäller att vinna så många stick som möjligt och samla så mycket poäng som möjligt. Här kan du läsa om reglerna kring kortspelet, hur det går till genom spelets olika steg och därefter extra regler och andra tips på hur man kan spela Cayenne.


 • Kategori: Stick
 • Spelare: 4
 • Rek. ålder: 10+
 • Speltid: 5-10 min
 • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 7/10

 

Tur 40%

 

Skicklighet 60%

 

Spelets regler

 • Spelet är utformat för fyra deltagare. Detta är för att varje spelare ska ha 13 kort var, alltså lika många som antal kort-typer, (1 till A), vilket gör att kortleken delas jämnt ut på fyra personer i en kortlek på 52 kort.
 • Man spelar parvis
 • I varje runda presenteras en trumffärg, vilket blir det sista kortet i givet.
 • Trumfkortet avgör vilket som är det kortet med högst värde i den rundan.
 • Budgivning avgör hur nästa omgång ska se ut, om trumfkortet ska användas, om man ska välja ett annat, om ett trumfkort ska uteslutas. Vid pass så ska spelet gå ut på att få så lite stick som möjligt.
 • Budgivningen hålls bara av dealern och dess partner
 • Man spelar om stick

Så här spelar du

Först etablerar man två par i spelet. Därefter bestäms det vem som är dealer i omgången.


Dela ut kortleken mellan de fyra deltagarna, så att alla har 13 kort var. Det sista lagda kortet ska representera trumffärgen.


Dealern och dess partner håller budgivning och avgör hur omgången ska spelas. De andra spelarna får inte delta i budgivningen.


Efter budgivningen börjar spelet. Om spelet har ett trumfkort så ska man lägga så pass nära det kortet som möjligt, annars kan man lägga vilket kort som helst.


Om spelet inte har ett trumfkort går man på det högsta kortet som läggs i omgången.


Vinnaren är den som kommer så nära trumfkortet som möjligt eller som lägger högsta kort i en omgång.


Det lager som vinner flest stick i en omgång får i sin tur ett poäng extra per “udda” stick. Alltså, vinner man fem stick så får man poäng för första, tredje och femte.


Om ett par, där antalet kan finnas hos den ena partnern eller hos båda, har spelat tre eller fyra av de högsta korten (ess, kung, dam eller knekt) i en omgång, så delas två respektive fyra poäng ut. Undantaget är att om kortet har gett vinst i ett stick så räknas den inte med i detta fall.


Det par som har flest vunna stick när omgången är slut har vunnit. Omgången är slut när korten är slut på händerna.


Hur man kan lyckas bättre i spelet

När man spelar Cayenne kan det tyckas vara svårt att ha någon slags strategi då alla spelare lägger sitt kort samtidigt. Ett knep är att tänka på vad andra kan tänkas lägga för kort i just det sticket.

Det kan vara smart att spara på sitt vinnande kort för att inte någon annan spelare ska kunna slå ut en i de första omgångarna. Om man väntar in rätt tillfälle och andra verkar få slut på sina bättre kort så kan man slå till istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *