Tummen upp/Gris

KortspelTummen upp/Gris

Tummen upp/Gris är ett populärt spel för mindre barn som är fartfyllt och kräver uppmärksamhet på sina egna kort samt sina motståndares.

Spelet går ut på att samla fyrtal och få ett kort från spelaren till höger och skicka vidare till spelaren till vänster. Reglerna är snarlikt spelet Bubblan, men istället för att ha en plockhög cirkulerar alla kort runt mellan spelarna under hela spelet.


  • Kategori: Strategi
  • Spelare: 2-8
  • Rek. ålder: 5+
  • Speltid: 2-3 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 1/10

 

Tur 90%

 

Skicklighet 10%

 

Spelets regler

Tummen upp/Gris går ut på att samla fyrtal på hand genom att få ett kort från spelaren till höger om dig och slänga ett kort till spelaren till vänster om dig. Korten kommer cirkulera runt mellan alla spelare tills någon spelare får ett fyrtal.

När detta uppnås ska denne spelare lägga upp tummen på bordet. Sista spelaren som upptäcker tummen och lägger upp sin tumme på bordet åker ut ur spelet.

7-8 spelare: Lägg undan alla tvåor och treor
5-6 spelare: Lägg undan tvåor, treor och fyror
4 spelare: Lägg undan tvåor, treor, fyror och femmor

Grisen: Grisen kallas kortet som inleder spelet och är spader sex.


Så här spelar du

Alla kort delas ut och spelaren med “grisen” börjar spelet genom att ta ett kort och ge till spelaren till vänster.


Spelaren som fått kortet får välja ett eget kort och skicka till spelaren till vänster om sig, och så fortsätter rundgången.


Spelet fortsätter tills någon fått ett fyrtal då den spelaren lägger upp sin tumme på bordet.


De övriga spelarna ska nu härma och lägga upp sin tumme på bordet så fort de ser tummen. Den som är sist med att lägga upp sin tumme på bordet åker ut.


Andra varianter

Istället för att lägga upp tummen på bordet så kan man hålla upp tummen. Man kan även spela varianten att spelaren som får ett fyrtal får lägga ner sin hög framför sig och vinner spelet. Spelet fortsätter och den sista spelare att få fyrtal och lägga ner högen förlorar.

Betygsätt spelet
Ditt betyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *