Vändtia

KortspelVändtia

Vändtia är ett klassiskt kortspel som är lätt att lära sig och passar alla åldrar. Spelet påminner om en annan klassiker, nämligen Vändåtta. Här kommer reglerna för Vändtia som kan användas på mysiga spelkvällar med familj och vänner!


  • Kategori: Strategi
  • Spelare: 2-8
  • Rek. ålder: 7+
  • Speltid: 5-10 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 4/10

 

Tur 60%

 

Skicklighet 40%

 

Spelets regler

Vändtia går ut på lägga kort i samma valör eller högre valör än det tidigare kortet, och i slutändan få slut på dina kort.

Tia: Med en Tia får man vända bort utspelshögen, oavsett vilken valör som läggs innan. Efter en Tia vänt bort högen får spelaren lägga ett till kort.

Tvåor: Kan läggas för att “sänka” spelets grundnivå. En tvåa kan läggas när som helst, och då börjar man lägga från och med två igen. Den som lägger tvåan får lägga ett till kort.

Det går inte att sluta på en Tia eller Tvåa. Är sista kortet en Tia eller Två behöver spelaren som lägger ut ta upp hela utspelshögen och fortsätta spela.

Ta upp: Kan en spelare inte lägga ett kort får den ta upp max två kort från plockhögen, efter detta får spelaren ta upp hela utspelshögen.


Så här spelar du

Varje spelare får fyra kort att lägga med baksidan upp framför sig, samt fyra kort med framsidan upp uppepå de första fyra korten. Sedan får spelarna fyra kort vardera på hand.


Spelarna får nu byta sina kort på hand med de öppna korten innan spelet börjar, men inte efter spelet påbörjats.


Korten som inte läggs ut läggs i en plockhög.


Spelaren med lägsta kort börjar. Lägst: Spader tre, därefter hjärter, ruter och klöver.

vändtia kortspel

Spelare lägger i turordning på det utspelade kortet antingen ett kort i samma valör eller ett kort med högre valör.


När korten från plockhögen tar slut och en spelare får slut på kort på hand får spelaren ta från de öppna korten framför sig. När dessa kort är slut får spelaren ta från de upp och ner vända korten framför sig.


Första spelaren som får slut på alla kort vinner.


Källor och Länkar

Testa Vändtia online

Vändtia för Android

Fakta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *