Vändåtta

KortspelVändåtta

Vändåtta är ett roligt kortspel som är lätt att lära sig och roligt att spela tillsammans med familj och vänner. Vändåtta är en svensk kortspelsvariant som liknar en hel del andra kortspel, bland andra Vändtia. Här kommer grundreglerna för Vändåtta som ni kan använda för att förgylla spelkvällen!


  • Kategori: Strategi
  • Spelare: Minst två
  • Rek. ålder: 7+
  • Speltid: 5-10 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 3/10

 

Tur 90%

 

Skicklighet 10%

 

Spelets regler

Vändåtta fungerar bra för 3-5 spelare. Vid flera spelare rekommenderas att använda två kortlekar.
Spelet går ut på att varje spelare i tur och ordning lägger ett kort på högen som antingen följer färg eller valör på det tidigare kortet. På detta vis är målet att bli av med alla kort på hand. Kan spelaren inte lägga något kort får denna ta upp max tre kort tills spelaren kan lägga/turen går vidare.

Ess: Kan läggas i samma färg som ligger utspelat, och tvingar övriga spelare att ta upp ett kort. Läggs ett ess som första kort i spelet tar samtliga spelare upp ett kort.

Åtta: Läggs i samma färg som ligger utspelat och ger spelaren makten att välja en valfri färg, som därefter måste spelas. Läggs en åtta upp som första kort i spelet läggs det in i leken igen.

Det är ej tillåtet att gå ut på en åtta eller ess.


Så här spelar du

Given blandar och delar ut sju kort till vardera spelare.


Leken läggs på bordet och översta kortet läggs upp.


Spelaren väljer att antingen följa valör eller färg på det uppslagna kortet. Det går även att lägga ut flera kort av samma valör och på detta sätt byta färg, så länge det understa kortet följer färgen.


När första spelaren har lagt klart är det nästa spelares tur.


Kan en spelare inte lägga måste denne ta upp nya kort från högen, max tre stycken, som spelaren sedan spelar enligt reglerna. Kan spelaren fortfarande inte lägga går turen vidare.


Spelet fortskrider på detta vis och när en spelare kan lägga ut alla sina kort nästa omgång måste denna säga “Lappen!”, innan spelaren går ut.


Den som blivit av med alla sina kort först vinner.


Källor och Länkar

Vändåtta för Android

Vändåtta för iOS

Historia och varianter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *