Tvåmanswhist

KortspelTvåmanswhist

Whist är ett populärt kortspel som finns i flera olika varianter. Just tvåmanswhist är ett spel för två deltagare, är man fler kan man istället spela fyrmanswhist som spelas på totalt fyra deltagare och två lag.

Tvåmanswhist spelas individuellt och det enda som behövs är en vanlig kortlek utan jokrar samt papper och en penna för att kunna föra poängräkning.

  • Kategori: Strategi, Stick
  • Spelare: 2
  • Rek. ålder: 10+
  • Speltid: 10 – 30 min
  • Kortlek: Standard 52 kort

 

Svårighetsgrad 5/10

 

Tur 50%

 

Skicklighet 50%

 

Spelets regler

Tvåmanswhist är uppdelat i två olika speldelar, en där man förbereder sin hand och försöker samla så bra kort som möjligt för att lyckas i del två. I del två ska man istället samla stick. Man behöver alltid följa den färg som ligger, däremot är man inte tvungen att lägga en högre valör än den lagda. Har man inte den färg som ligger så väljer man ett valfritt kort från handen att saka, kasta.


Man vinner ett stick genom att lägga högst valör i den färg som spelas för tillfället. Spelkort 2-10 har den valör som står angiven på kortet, knekt är 11, dam är 12, kung är 13 och ess är det högsta spelkortet med en valör om 14. Vinnaren av tvåmanswhist är den spelare som först uppnår 13 poäng och man spelar så många rundor som krävs för att någon ska ta hem vinsten.


Så här spelar du

Blanda kortleken och dela ut 13 kort till vardera spelare. De resterande 26 spelkorten samlas i en hög som placeras på bordet.


Den spelare som inte gav börjar sedan att ta upp ett kort från högen på bordet. Genom att titta på kortet får den bestämma sig om den vill behålla det till sin hand eller kasta det.


Om kortet kastas, slakas, så läggs det åt sidan och är därmed ute ur spelet. Spelaren behöver då ta upp ett nytt kort ur högen som den är tvunget att behålla och det lägga till sin hand.


Turen går över till näste spelare som gör samma sak. Proceduren upprepas till dess att högen på bordet är slut och därmed har man sin spelhand klar.


Nu börjar spelet. Spelaren som inte gav är den som lägger ut det första kortet, det är nu det kortet som gäller och den andre spelaren måste följa färg om den har den färgen på handen.


Den som har lagt högst valör vinner sticket, plockar upp paret och lägger åt sidan för att sedan spela ut ett nytt kort. Nu är det det kortet som gäller.


Så fortlöper spelet tills alla kort på handen är utspelade och det är dags att räkna stick.


För att få poäng måste man samla 6 stycken så kallade “grundstick”, detta är stick som man inte får några poäng för. De stick som man har tagit utöver dessa 6 får man 1 poäng per stick för. Det innebär att om man har tagit 8 stick får man totalt 2 poäng.


Poängen noteras i protokollet och sedan börjar spelet om från punkt ett, kortleken blandas på nytt och delas ut, man samlar sin spelhand och sedan börjar man samla stick.


Spelet fortlöper till dess att någon spelare har uppnått 13 poäng och därmed vunnit spelet.


Källor och Länkar

Spela whist online

Whist för PC

Whist för Android

Whist för iPhone

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *