Gurka

KortspelGurka

Gurka är ett kortspel som kan spelas av hela familjen med ett spelarantal på 2 personer eller fler. Någon form av insats behövs och ni väljer själva vad insatsen består av. I detta spel krävs det en hel del taktik för att ta hem vinsten men reglerna är enkla och lätt att lära sig.


  • Kategori: Strategi
  • Spelare: 2-7
  • Rek. ålder: 7+
  • Speltid: 3-5 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 4/10

 

Tur 60%

 

Skicklighet 40%

 

Spelets regler

Kortspelet Gurka går ut på att ha så lågt kort kvar på handen som möjligt. Här vill man så snabbt det bara går göra sig av med kort som har höga valörer, vilket skiljer sig från många andra kortspel. Det spelar ingen roll vilken färg kortet man har kvar på handen är utan det är helt och hållet valören som avgör vem det är som vinner i slutändan.

Ess räknas som det högsta kortet vilket innebär att 2:or är de lägsta kortet man kan ha på handen. Ess har även särskilda specialregler. Om ett ess läggs ut, oavsett färg, behöver de andra spelarna lägga ut det lägsta kort som de har på handen. Flera spelare får inte lägga ess under samma runda.


Så här spelar du

Blanda kortleken med 52 spelkort utan jokrar och dela ut 7 kort till vardera spelare.


Den som sitter till vänster om givaren börjar sedan spelet genom att lägga ut ett valfritt kort. Det är nu detta kort som gäller och är styrande under just denna runda.


Därefter ska alla spelare i tur och ordning lägga ut ett spelkort. Kortet ska helst vara i högre valör än det kort som redan ligger, så att man blir av med höga valörer på handen.


Om man inte kan spela ut ett kort med högre valör behöver man istället lägga ut det spelkort på handen som har lägst valör.


Den spelare som har lagt det kort med högst valör samlar ihop de lagda korten och lägger åt sidan. Därefter är det denne som börjar nästa runda genom att lägga det första kortet som nu blir styrande.


Sedan fortsätter spelet på det här sättet fram till det att alla spelare har endast ett kort kvar på handen. Då inleds den sista och avgörande rundan.


Den som senast lade det spelkort med högst valör lägger nu ut sitt sista spelkort från handen. Det är nu detta kort som är avgörande och styr den sista rundan.


Alla spelare lägger sedan i tur och ordning ut sitt sista spelkort. Den som har lagt det lägsta kortet under den sista rundan vinner hela spelet.


För att kunna vinna den sista rundan behöver man ha spelat taktiskt under de tidigare rundorna så att man har så låg valör kvar som möjligt.


Specialregler

Spelet kan avgöras när alla kort har spelats ut, alternativt när det endast står en spelare kvar. Alltså, när en runda har avslutats så är spelaren som förlorade den rundan “ute” och blir Gurka. Sedan börjar man om med 7 spelkort och en ny spelare kommer att förlora och bli Gurka. Slutligen är det bara två spelare kvar när kampen om vinsten ska avgöras.

Gurka kan spelas med max 7 deltagare så att alla spelare får 7 spelkort på handen.


Källor och Länkar

Historia och varianter

Betygsätt spelet
Ditt betyg

One Reply to “Gurka”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *