Skitgubbe

KortspelSkitgubbe

Skitgubbe! Det är ett enkelt kortspel som passar alla åldrar, detta eftersom spelet är lätt att lära sig, går fort och dessutom är väldigt roligt! Det enda som behövs för att spela är en kortlek och 2-4 personer. Spelet går ut på att försöka bli av med alla sina kort först. Spelaren som har kvar sina kort sist har förlorat. Ett annat spel där det också gäller att bli av med sina kort är Sjuan, som är ett bra alternativ till Skitgubbe.


  • Kategori: Stick
  • Spelare: 2-4
  • Rek. ålder: 7+
  • Speltid: 10-15 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 4/10

 

Tur 60%

 

Skicklighet 40%

 

Spelets regler

Dela ut tre kort till varje spelare, dessa kort placeras med framsidan vänd mot bordet i en vågrät rad framför varje spelare. Dela sedan ut ytterligare tre kort som den här gången placeras med framsidan upp ovanpå de nedåtvända korten. Dessa sex kort kommer att vara de sista kort som används i spelet.

Efter detta delas ytterligare tre kort ut som spelarna ska ha i handen. Ifall man vill så kan man spela med regeln att spelarna får byta ut sina tre kort i handen mot de uppåtvända korten på bordet.


Kortens värde

Korten har de värde som de har på valörerna, färg har ingen betydelse i skitgubbe så valörerna är det enda som avgör värde. Det finns dock två kort som är speciella, alla tvåor och alla tior. Tvåorna gör så att du kan lägga vilken valör som helst ovanpå tvåan. Tior gör att hela lägghögen vänds bort.

skitgubbe kortspel

Så här spelar du

De resterande korten som inte har delats ut läggs i en hög med framsidan nedvänd på bordet.


Ett kort dras ut från högen med framsidan upp och läggs i mitten av bordet. Säg att kortet är en fyra, spelare ett kan då lägga ett kort av samma värde eller högre ovanpå fyran.


En spelare måste alltid ha tre kort i handen så efter att en spelare lägger ett kort tas ett nytt kort upp från högen.


Ifall en spelare inte har ett kort med en valör hög nog att läggas ned måste spelaren ta upp hela högen med kort som tidigare lagts ned av spelare.


När alla korten i handen är förbrukade spelar man med korten på bordet tills någon vinner.


Länkar

Testa Skitgubbe online

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *