Bussen

KortspelBussen

Är det dags för fest och sällskapet vill ha lite skoj med kort? Då har ni ett spel är som ni kommer att gilla.

Bussen är ett dryckesspel som passar bra på festen med kompisarna och är lätt att lära sig. Det enda som behövs för att sätta igång spelet, är en kortlek och alkoholhaltiga drycker. Naturligtvis så går det att spela med vilka drycker som helst, men tanken bakom kortspelet är att det ska bli lite tokigt och roligt på festen.


  • Kategori: Dryckesspel
  • Spelare: 2-8
  • Rek. ålder: 18+
  • Speltid: 5 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 2/10

 

Tur 100%

 

Skicklighet 0%

 

Spelets regler

Bussen går ut på att först matcha korten på hand med korten som vänds på spelplanen. När en spelare matchar ett kort får denne dela ut två klunkar till valfri spelare. Spelarna som är kvar efter denna del i spelet ska “åka buss”.

Denna del i spelet går ut på att spelarna ska lyckas vända alla kort på planen utan att vända ett klätt kort eller ess. När spelarna lyckas med detta avslutas spelet. Vänds ett klätt kort eller ess måste varje spelare dricka tre klunkar.


Så här spelar du

9 kort placeras ut framsida ner i en 3×3 formation. Resterande kort fördelas ut mellan spelarna. Går korten inte jämt upp läggs överblivna kort bort.


Spelledaren vänder upp ett av korten i taget och spelarna tittar om de har ett kort som matchar kortet på bordet på hand. Har en spelare ett kort som matchar läggs korten ihop.


Varje kort en spelare matchar med ett kort på planen och lägger ut leder till att spelaren får dela ut två klunkar till valfri spelare. Spelet fortsätter på detta vis tills alla kort vänts.


Efter detta blandas alla kort som lagts på bordet och 9 kort läggs återigen upp på bordet men denna gång i formen av en diamant, dvs i 1.2.3.2.1-formation. Spelarna som fortfarande har kort på hand ska nu “åka buss”.


Ett kort i ändan av diamanten vänds först, sedan det närliggande kortet, för att till sist ta sig till motsatta sidan av diamanten.


Ifall ett klätt kort eller ess vänds ska alla spelare som fortfarande är med i spelet dricka tre klunkar.


Spelet tar slut när spelarna tillsammans lyckas spela sig igenom från ena sidan av diamanten till andra sidan – utan att stöta på ett klätt kort eller ess.


Källor och Länkar

Fakta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *