29 kortspel

Kortspel29 kortspel

29 är ett enkelt kortspel som är väldigt roligt att spela och passar två eller flera spelare. Spelet handlar om att räkna värdet på sina kort upp till “29”, och kan bli ett väldigt dynamiskt spel. Här kommer reglerna för Tjugonio så ni kan sätta igång och spela på en gång!


  • Kategori: Stick
  • Spelare: 2 eller fler
  • Rek. ålder: 9+
  • Speltid: 5 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 5/10

 

Tur 50%

 

Skicklighet 50%

 

Regler för 29

29 handlar om att spelarna tillsammans ska bilda stick med kort som tillsammans bildar värdet “29”. När spelarna tillsammans har bildat värdet 29 får personen som la sista kortet ta hem sticket och lägga undan det som en vinst. Spelaren får sedan påbörja ett nytt stick och så fortsätter spelet.

Spelet avslutas när ingen längre kan lägga ett kort för att bilda 29 i det aktuella sticket. Då räknas alla stick ihop som har vunnits och spelaren med flest stick vinner.


Kortens värde

Ess och klädda kort = 1
Nummerkorten = Sitt originella siffervärde.


Så här spelar du

Given fördelar ut samtliga kort i leken till alla spelare så alla får samma mängd kort. Om korten inte går jämnt ut med antal spelare får man ta bort x antal 10:or från leken innan spelet påbörjas.


Spelet börjar med att första spelaren lägger ett valt kort och säger värdet på kortet. Spelarna fortsätter lägga vardera kort ovanpå det första och säger tillsammans summan som korten kommer upp i allt eftersom.


Spelet fortskrider på detta vis tills en spelare lyckas komma upp i 29. Spelaren som lägger sista kortet och uppnår “29” vinner sticket och får fortsätta och spela ut igen.


Kan man inte spela ett kort som bildar 29 eller lägre, får man stå över en omgång, och säger då “pass”. Det är alltså inte tillåtet att överskrida 29 i ett stick.


Spelet avslutas när ingen spelare kan lägga ett kort som bildar summan 29 i det spelade sticket, dvs ingen kan lägga ett kort. Antal vunna stick räknas ihop och spelaren med flest stick vinner.


Länkar

29 för Android

29 för iOS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *