Finns i Sjön

KortspelFinns i Sjön

Finns i Sjön är ett klassiskt kortspel som de flesta spelat någon gång i livet, eller åtminstone hört talas om. Finns i Sjön är ett väldigt enkelt kortspel för två eller fler, men det lämpar sig inte så bra för fler än fyra spelare.Finns i Sjön är precis som till exempel Svarte Petter ett kortspel som ofta uppskattas av barn.


  • Kategori: Strategi
  • Spelare: 2-4
  • Rek. ålder: 5+
  • Speltid: 5 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 1/10

 

Tur 90%

 

Skicklighet 10%

 

Spelets regler

Finns i Sjön går ut på att samla på sig fyra stycken av samma valör av olika valörer för att kunna lägga dessa “fyrtal” i en hög. Spelarna frågar varandra om olika valörer, varefter spelare samlar in kort från varandra. Spelare får bara begära kort som de redan har på hand.

Om en spelare får in kort vid begäran från en spelare, får samma spelare fråga en till gång. Har en spelare inte ett kort som begärs säger denne “Finns i Sjön”, och spelaren som frågade får ta upp ett kort från “Sjön”. Spelet tar slut när korten tar slut, och spelaren med flest “fyrtal” undanlagda vinner.


Så här spelar du

Dela ut fyra kort till varje spelare som de får ta upp på hand.


Det som blir kvar av kortleken sprids ut på bordet som en “sjö” med baksidan upp.


Varje spelare får sedan i turordning “begära” ett kort från annan spelare. Spelaren får bara begära kort den har på hand, och behöver inte nämna färg.


Om den andre spelaren har det begärde kortet måste den lämna ifrån sig kortet/korten i den valören. Samma spelare får sedan begära ett kort igen från en spelare.

finns i sjön kortspel

Om en spelare inte har några av de begärda korten säger personen “Finns i sjön” och personen som begärde kort får ta upp ett kort från “sjön”, dvs högen på bordet.


Om en spelare som begärt kort får fyra kort av samma valör, dvs alla i kortleken, så läggs dessa kort åt sidan.


Om en spelare får slut på kort på hand får denne ta upp ett kort från sjön så alla spelare alltid har något kort på hand.


När sjön tar slut och spelarna inte har några kort på handen tar spelet slut. Spelaren med flest fyrtal undanlagda, dvs högar med fyra av samma valör, vinner.


Källor och Länkar

Testa Finns i Sjön online

Finns i Sjön för Android

Finns i Sjön för iOS

Varianter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *