Svarte Petter

KortspelSvarte Petter

Svarte Petter, eller Peter Petrey som han egentligen hette, var en rövare från Tyskland som levde på 1800-talet. Det var han som gav namn åt kortspelet med samma namn, men faktum är att det har funnits ända sedan medeltiden. Svarte Petter är än idag ett populärt kortspel bland både barn och vuxna, precis som Svälta räv.

Det spelas ofta med en speciell Svarte Petter-kortlek, en kortlek där korten har illustrationer som går att para ihop två och två samt ett ensamt kort, men det går lika bra att spela med en vanlig kortlek. Då fungerar två kort av samma valör som ett par. Det är det ensamma kortet som kallas för “Svarte Petter.”


  • Kategori: Kasta
  • Spelare: 3 eller fler
  • Rek. ålder: 6+
  • Speltid: 2-3 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 1/10

 

Tur 100%

 

Skicklighet 0%

 

Spelets regler

Svarte Petter går ut på att utse en förlorare, och inte en vinnare som i många andra spel. Man turas om att ta ett kort från spelaren bredvid en i försök att få ett par. Spelaren bredvid håller upp sina kort som en solfjäder, med baksidan uppåt.

Det är inte tillåtet att titta på framsidan av korten när man drar ett kort. I övrigt finns det inte många regler, utan Svarte Petter är ett enkelt spel att lära sig.


Så här spelar du

Dela ut alla kort bland spelarna, så att alla får lika många kort var på handen. Om någon får ett par på handen läggs detta på bordet.


Spelaren till vänster om hen som delat ut korten vänder sig till spelaren till höger om sig själv, och tar ett av hens kort utan att titta på framsidan av dem. Om detta kortet gör att spelaren får ett par, lägger spelaren detta par på bordet framför sig.


Steget ovanför upprepas i tur och ordning av alla spelare, man går medsols runt bordet.


Till sist har alla kort lagts på bordet förutom ett: Svarte Petter. Spelaren som har detta kort på handen blir “Svarte Petter” och förlorar spelet.


Källor och länkar

Historik och varianter

Betygsätt spelet
Ditt betyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *