Stress

KortspelStress

Här kommer du få lära dig det roliga kortspelet stress som kan spelas tillsammans med en kompis eller familjemedlem. Spelet går ut på att bli av med alla korten genom att snabbast skrika “Stress!” och sätta handen på kortleken i mitten av spelplanen. Visst låter det kul?


Ett spel som liknar Stress kan vara kul att spela om man är fyra stycken är Tecknet. Istället för att skrika “Stress!” signalerar man med tecken till den spelare man är i samma lag som.

  • Kategori: Strategi
  • Spelare: 2
  • Rek. ålder: 5+
  • Speltid: 2-3 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 2/10

 

Tur 80%

 

Skicklighet 20%

 

Spelets regler

Reglerna är enkla att förstå: Det som behövs är en kortlek med 52 kort och två spelsugna spelare. Varje spelare får 26 kort som placeras i en hög (spelhögen).

Sedan dras det fram fyra kort framför varje spelare med olika valörer. Har något kort samma valör (exempel 5:a) hamnar den ovanpå det kortet (5:a och 5:a) och det gör att spelaren kan dra fram ett nytt kort.

I mitten av spelplanen ligger det två kort, till exempel en 6:a och en 2:a. För att kunna lägga på korten måste spelaren ha antingen en 5:a eller en 7:a bland sina 4 kort (som finns framför spelaren). Korten kan enbart gå åt ett håll, antingen uppåt (6:a, 7:a, 8:a) eller nedåt (4:a, 3:a, 2:a). När ingen av spelarna kan lägga på någon av mittenhögarna får spelarna dra ett nytt kort i spelhögen för att fortsätta spelet.

För att vinna i det här spelet behöver spelaren vara snabb och skrika “Stress!” när de två korthögarna i mitten av spelplanen har samma valörer. Den motsatta spelaren får därmed ta upp båda högarna och lägga till de nya korten till spelhögen. Spelet går ut på att bli av med alla korten.


Så här spelar du

Blanda kortleken och dela ut 26 kort vardera mellan spelarna (spelhögar).


Varje spelare lägger korten i en hög och drar sedan upp fyra kort som placeras i fyra högar framför respektive spelare med siffran uppåt.


Spelarna lägger ett varsitt kort samtidigt i mitten. Ett tips är att räkna ner 3,2,1 så att båda korten blir synliga för spelarna.


Spelaren använder sig av de fyra korten på bordet för att lägga ett passade kort på mittenkortet. När korten tar slut bland de fyra korten fyller spelaren på med nya kort från spelhögen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *