Tecknet

KortspelTecknet

I den här artikeln ska vi förklara för er hur man spelar kortspelet “Tecknet”. Spelet kallas också ibland för games, cirkus eller kotte.


Är man bara två som spelar är Stress ett bra alternativ till Tecknet då det är ett kortspel med liknande regler.

  • Kategori: Strategi
  • Spelare: 4
  • Rek. ålder: 7+
  • Speltid: 5-10 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 3/10

 

Tur 50%

 

Skicklighet 50%

 

Spelets regler

I det här kortspelet är man 4 personer, har en kortlek med 52 kort och alternativt en joker. Innan man börjar så ska man dela upp sig i två lag och bestämmer vilket “tecken” man ska signalera varandra med, observera att det bara får vara ett tecken per lag. Sedan sorteras alla knektar, damer, kungar, ess och en joker. Totalt ska det bli 17 kort. Resten av korten fördelas mellan två lika högar på bordet.

Det gäller att få alla kort i samma valör, som till exempel alla kungar eller alla ess. Jokern används som ett kort där du själv får välja valör.


Så här spelar du

Först delar man ut 5 kort till vardera spelare. Den av spelarna som får 5 kort, börjar.


Den spelare som börjar ger ett av korten som hen inte vill ha till sin vänstra spelare. Om det är ett kort man vill ha byter man ut det och ger ett annat kort till nästa spelare.


När någon spelare har fått 4 kort i samma valör signalerar man detta till lagkamraten och när lagkamraten upptäcker detta så ska båda två slå en varsin hand samtidigt på de två korthögarna.


De ska därefter plocka upp ett varsitt kort och spara dessa.


Speciella regler

Under första varvet måste alla ha tagit upp ett kort innan man får slå på högarna.


Om motståndarlaget listar ut ert tecken måste ni ta upp två kort. Om det var en felgissning så får de ta upp två kort.


Om motståndarlaget ser att ni kommer slå men hinner före så måste ni ta upp ett eller två kort beroende på om man la en eller två händer på högarna.


Spelet avslutas när alla korten i högarna är slut. Lagen ska räkna ut hur mycket poäng det har samlat in under spelets gång. En trea är tre poäng och en åtta är åtta poäng osv. Laget med höst poäng vinner.

Betygsätt spelet
Ditt betyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *