Plump

KortspelPlump

Kortspelet Plump är ett enkelt spel som lämpar sig för 2-5 spelare. Det enda du behöver för att kunna spela Plump är en vanlig spelkortlek utan jokrar, papper och en penna.


  • Kategori: Stick
  • Spelare: 2-5
  • Rek. ålder: 10+
  • Speltid: 30-60 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 7/10

 

Tur 20%

 

Skicklighet 80%

 

Spelets regler

Kortspelet går ut på att samla stick och påminner i det avseendet om andra liknande spel som Trumf. Vinn stick genom att ha högst valör på kortet i den färg som spelas. Saknar man den färg som ligger kan man lägga valfritt kort och förlorar automatiskt det sticket. Den som vinner sticket får sedan börja lägga nästa kort.

Man samlar poäng genom att gissa rätt på hur många stick man kan ta på en runda. Prickar man rätt sätter man en etta framför antalet stick i protokollet, till exempel om en spelare gissar på 3 stick får denne 13 poäng den rundan. Lyckas man inte får man istället en plump i protokollet vilket ger 0 poäng.

Antalet förutspådda stick får aldrig gå jämnt ut, så när alla spelare har gissat antal stick får summan av de förutspådda sticken inte bli detsamma som antalet kort på handen.

När alla rundor är spelade räknas poängen ihop och den som har flest poäng vinner.


Så här spelar du

Rita upp protokollet. Skriv deltagarnas namn högst upp och längs papprets långsida numrerar man från 10-2, sedan skriver man så många 1:or som det finns deltagare innan man går uppåt igen från 2-10.


Dela ut kort. Det är numreringen längs långsidan som talar om hur många kort man har för varje omgång.


Sedan ska varje deltagare, med start motsols från givaren, gissa hur många “stick” man kan ta utifrån de kort man har.


Vid spel med 1 spelkort håller samtliga spelare upp detta i pannan så alla ser förutom en själv. Sedan börjar man i tur och ordning gissa om man tar det enskilda sticket eller inte. Det är den som sitter bredvid givaren som börjar gissa och det är även dennes färg på kortet som gäller.

plump kortspel

Fler än 5 spelare

Plump kan spelas med 2-5 spelare med en vanlig kortlek. Är man fler än 5 spelare kan man spela med färre kort på handen så att kortleken räcker.


Källor och Länkar

Testa Plump online

Plump för Android

Plump för iOS

Historia och varianter

One Reply to “Plump”

  • Avatar
    Stig says:

    Jävla bra sida nu kan man spela några dagar till håll er vakna för fuskare. Mindre nog räknade klientel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *