Trettioett

KortspelTrettioett

Trettioett är en riktig klassiker och också ett enkelt kortspel som passar både barn och vuxna då det är ett spel med enkla regler. Precis som namnet antyder gäller det att samla kort som har totalt 31 i värde eller i alla fall komma så nära som möjligt.

Att i olika kortspel samla kort till ett värde av 31 går långt tillbaka i tiden. Redan på 1400-talet spelades olika former av Trettioett runtom i Europa. Spelet finns i ett antal olika varianter som till exempel Blitz, Klinker, Big Tonka, Nickel Nock och Scat.


  • Kategori: Strategi
  • Spelare: 2-7
  • Rek. ålder: 6+
  • Speltid: 3-5 min
  • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 3/10

 

Tur 70%

 

Skicklighet 30%

 

Spelets regler

Trettioett går ut på att med tre kort få ihop kort som har det sammanlagda värdet 31. Alla klädda kort är värda tio och ess elva. Detta innebär att man för att få 31 behöver ett ess samt två klädda kort eller tior. Även tre ess räknas som 31. Kortens färg har ingen betydelse.

Under spelets gång turas spelarna om att dra kort från talongen och har möjlighet att byta ut ett av sina kort mot kortet från talongen. Det kort som spelaren inte vill ha läggs i en hög bredvid talongen. Det går även att byta ett kort mot ett kort från högen.

Spelet är slut när någon spelare har kort värda 31 eller när det inte längre finns några kort kvar i högen. Men, om man ligger i närheten av 31 och har till exempel 29 eller 30 kan man välja att “knacka”. Då får övriga spelare dra vars ett kort till. Därefter visar alla sina kort och den som har högst värde av kort vinner.


Kortens värde

Ess = 11
Klädda kort = 10
Nummerkorten = Sitt originella siffervärde
Tre ess = 31


Så här spelar du

Dela ut tre kort till varje spelare. De kort som blir över placeras i en talong på bordet med baksidan uppåt.


Spelaren som sitter till vänster om given börjar dra ett kort från talongen på bordet.


Spelaren kan välja att byta ut ett av korten på hand mot kortet från talongen om så önskas. Vill man inte byta ett av sina sitt kort lägger man detta bredvid talongen i det som kallas högen. Väljer spelaren att byta det dragna kortet mot ett kort från handen placeras även detta med framsidan uppåt i högen.


När det väl ligger ett kort i högen bredvid talongen kan man när det är ens tur välja mellan att antingen dra ett kort från talongen eller byta ut kortet som ligger överst i högen mot ett av de kort man har på hand.


Spelarna drar sedan kort från talongen i tur och ordning eller tar ett kort från högen.


Man får aldrig ha mer än tre kort på hand.


När en spelare har 31 lägger denna ner korten på bordet och har därmed vunnit.


“Knacka”

Om man ligger nära 31 och tror att man sitter på den bästa handen kan man knacka i bordet.


När någon knackat får övriga spelare dra vars ett kort från talongen.


Därefter visar alla sina kort och den som sitter med den bästa handen vinner.


Om det skulle visa sig att flera spelare har lika höga händer vinner den spelare som knackade.


Länkar

Fakta

Betygsätt spelet
Ditt betyg