Ekarte

KortspelEkarte

I den här artikeln tar vi upp spelregler och information kring hur kortspelet Ekarte går till. Spelet, som också kan stavas Écarté är ett klassiskt kortspel där två spelare deltar.


  • Kategori: Stick
  • Spelare: 2
  • Rek. ålder: 9+
  • Speltid: 5 min
  • Kortlek: 32 kort

 

Svårighetsgrad 5/10

 

Tur 40%

 

Skicklighet 60%

 

Spelets regler

I Ekarte spelar man med en kortlek som har 32 kort. Alla 2:or samt 6:or är borttagna ur leken. I spelet ligger också essets värde mellan 10 och knekt. Spelet går ut på att man som spelare ska vinna flest stick i omgångar av fem. Vid varje vinst får man ett poäng och det är först till fem poäng som vinner.


Så här spelar du

En av spelarna ska vara givare och ge ut kort samt ta emot dem.


Fem kort delas ut till varje spelare, och ett kort läggs upp. Det kortet blir trumffärg.


Spelaren som inte ger ut kort kan välja att byta de kort denne får på hand, men det måste godkännas av givaren.

ekarte kortspel

Spelet börjar med att den spelare som inte är givare lägger ut ett kort. Givaren ska sedan lägga ett kort som är högre i värde än det först lagda kortet, men i samma valör eller färg.


Om den spelare som ska lägga nästa kort inte har samma valör kan ett trumfkort med högre värde användas, eller i nödfall ett kort med högre värde i helt annan färg.


Den spelare som sist lägger högst värde på kortet i samma valör, eller i trumfkortet tar hem sticket. Den spelare som tar hem flest av fem stick får ett poäng.


Om det är en och samma spelare som tar hem alla stick får denne en extra poäng. Givaren får dock alltid poäng om trumfkortet är en kung.


Extra regler om man är fler spelare

Spelet Ekarte spelas bara med två personer. Det kan dock också förekomma spel med tre personer. Där tar den tredje personen förlorarens plats i spelet.


Källor och Länkar

Ekarte för Android

Fakta

Betygsätt spelet
Ditt betyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *