Att spela kort är ett kärt nöje som hängt med genom flera århundraden. Det är alltid så enkelt att dra upp en kortlek för att roa sig en stund – oavsett om det är på resan, i husbilen eller i fjällstugan, passar det alltid att ta fram en kortlek. Vissa kortspel har genom åren blivit mer populära än andra. Här i Sverige spelar vi till exempel gärna poker, vändtia eller bridge. Dessa spel har relativt enkla regler som det går fort att lära sig. På så sätt kan alla hänga med i spelet från början. Samtidigt går det också att utveckla sina färdigheter i spelet, kanske till och med bli proffs.

Poker

Detta kortspel finns idag i många olika varianter men en av de mest populära formerna är den så kallade femkortspokern. Poker utvecklades ur olika europeiska kortspel i Nordamerika under 1800-talet. Europeiska emigranter tog med sig kortspel som poque (uttalas pock) när de startade ett nytt liv i den Nya Världen. Det var främst i de södra och västra delarna av USA som poker spelades. USA var på många sätt ett laglöst land då den statliga administrationen inte riktigt hade hunnit nå ut i hela det vidsträckta landet. Spelet spred sig sen ut över världen och tillbaka till Europa igen. Idag spelas det över hela världen och det är ofta ett lättsamt tidsfördriv mellan vänner. Sen finns det så klart också de som tar det ett steg längre och blir professionella.

För spelare som Arlie Shaban eller Ben Spragg är poker inte bara ett sätt att fördriva tiden utan ett levebröd. Om femkortspoker passar bra att spela hemma så passar pokersorter som Texas Holdem bättre på internationella turneringar. Det brukar sägas att Texas Holdem tar ett ögonblick att lära sig men en livstid att bemästra. Här i Sverige spelas gärna en variant av femkortspoker som kallas Chicago. Den spelas ofta i flera omgångar där man antecknar spelarnas poäng efter varje omgång. Det gäller dels att få den bästa handen, med par, triss, stege, färg och så vidare, dels att vinna stick när korten spelas ut i slutet.

kort klassiska spel och poker

Bridge

Detta spel har också relativt enkla spelregler men det tar tid att bli riktigt duktig. Spelet spelas med fyra spelare uppdelade i par som spelar mot varandra. Bridge kommer från ett annat populärt sällskapsspel – whist – som också spelas i par och precis som i poker gäller det att vinna stick. Bridge spelas dels som sällskapsspel men det går även att vara professionell bridgespelare. Även om bridge har en lång historia bakom sig så var det först under 1900-talet som det började bli riktigt populärt. På 1930-talet hölls det första, visserligen inofficiella, europamästerskapet. På 1950-talet hölls det första världsmästerskapet. Bridge bygger mycket på strategi och väldigt lite på tur.

Spelomgången delas in i två delar, budgivningsdelen och själva kortspelet då korten spelas ut. Budgivningen går runt bordet tills tre spelare efter varandra sagt pass, det vill säga att de inte vill göra fler bud. Sen spelas korten ut och då gäller det att spela hem minst så många stick som man budade på i början. Om man har lyckats ta de stick man budade på får man poäng, annars får motståndaren poäng. Bästa bridgespelaren i världen just nu rankas italienaren Fulvio Fantoni. Han har vunnit världsmästartiteln hela sex gånger, så väl som många andra prestigefyllda bridgetävlingar.

Vändtia

Nu lämnar vi det professionella kortspelandets värld och kliver in i sällskapsspelens värld på riktigt. Vändtia är en klassiker som spelats i på både fritid och semester i vårt avlånga land sedan decennier. Detta spel är endast till för att spela, skratta och ha kul ihop med kompisarna. Reglerna är enkla. Varje spelare får sig tilldelat nio kort. Tre kort läggs på bordet framför spelaren med baksidan uppåt och på dessa läggs ytterligare tre kort med baksidan nedåt. Till sist får spelaren ytterligare tre kort i handen, som är hemliga för de andra spelarna. Efter detta följer en bytesrunda då spelarna har möjlighet att byta de kort de har på handen till de som ligger rättvända framför dem på bordet.

En av spelarna lägger sen ut ett kort på bordet, bredvid den kvarvarande kortleken. De andra spelarna ska nu i tur och ordning spela ut ett kort av samma valör eller högre. Misslyckas detta tvingas man plocka upp hela högen med kort. Korten tio eller två är speciella. Om en tia läggs ut vänds hela korthögen och utgår ur spelet. En tvåa räknas till samma valör som ett ess och kan således spelas ut när som helst under spelets gång. Vinner gör den som först spelat ut alla sina kort. Detta spel är ett snabbt och spännande spel som bjuder på många vändningar. Den som hade kanske bara ett par kort kvar och tror sig snart ha vunnit kan plötsligt sitta med en halv kortlek på handen. Många skratt och glada utrop lovas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *