Hollywood

KortspelHollywood

Hollywood är ett kortspel som kan spelas mellan 4-6 deltagare. Spelet bygger på strategi där det gäller att man kan planera för att uppnå de olika mål som finns. För att kunna spela behövs det två kortlekar om 52 spelkort samt 4-6 jokrar.


  • Kategori: Strategi
  • Spelare: 4-6
  • Rek. ålder: 9+
  • Speltid: 20-30 min
  • Kortlek: 56-58 kort

 

Svårighetsgrad 6/10

 

Tur 50%

 

Skicklighet 50%

 

Spelets regler

Hollywood spelas i 6 omgångar där varje omgång har ett enskilt mål. Det gäller att under spelets gång förbereda och bygga upp handen som gör att man har en chans att uppnå målet under just den omgången.

Det slutgiltiga målet är att så snabbt som möjligt spela ut alla sina kort på handen för att erhålla 0 poäng. De deltagare som fortfarande har kort på handen tilldelas dessa poäng enligt följande: valör 2-9 = 5 poäng, 10, knekt, dam och kung = 10 poäng, ess = 15 poäng och joker = 25 poäng. Den som till sist vinner hela spelet är den som lyckats erhålla minst antal poäng totalt.


Så här spelar du

Blanda ihop de två olika kortlekarna samt jokrarna och dela sedan ut 10 kort till vardera spelare.


Lägg de resterande korten i en hög i mitten av bordet. Vänd upp det översta kortet i högen och lägg det synligt bredvid.


Under omgång 1 ska varje deltagare försöka få ihop två olika triss på sin hand, en triss är tre kort i samma valör där färgen inte spelar någon roll. Det görs genom att deltagarna i tur och ordning får ta upp kort.


När en deltagare tar upp kort kan denne välja att ta det kort som ligger synligt och upplagt eller ta ett kort från högen. Efter att ha tagit ett kort behöver spelaren därefter lägga ned ett valfritt kort i den öppna högen.


Vill någon annan spelare ha ett kort som är utlagt i högen kan denne tjuva det utan att det är dennes tur. Tjuven får då ta upp det lagda kortet plus ett extra kort i den dolda högen.


När man har samlat ihop kort på handen som motsvarar omgångens mål lägger man ut dessa framför sig.


Efter att korten har lagts ut på bordet kan de övriga deltagarna spela vidare på dessa kort för att försöka få ut de kort som de har på handen. Det vill säga att om du har lagt en triss kan någon annan bygga vidare på den så att det blir ett fyrtal.


Under omgång 2 ska deltagarna samla ihop till en triss och en stege som består av 4 kort i samma färg och i nummerföljd.


I omgång 3 gäller det att samla 2 olika stegar där vardera stege behöver vara en enskild färg.


Under den fjärde omgången ska spelarna samla tre triss.


I den femte omgången gäller det att få ihop till 3 olika stegar där alla stegar behöver ha en unik färg. Dessa stegar ska enbart bestå av 3 kort.


Omgång 6 är den sista omgången och här ska man få ihop två triss och en stege som innehåller fyra kort. Det speciella under denna omgång är att handen inte får spelas ut förrän man har den helt klar. Det skiljer sig alltså från de tidigare omgångarna där man kan spela ut korten allt eftersom.


Jokrar kan ersätta ett valfritt kort i en triss eller två valfria kort i en stege, dock inte i följd.


Källor och Länkar

Hollywood för iOS

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *