President

KortspelPresident

President är ett kortspel för tre eller fler spelare där man tävlar om att få presidenttiteln. Spelet kallas också ibland för “Bonde och president” eller “Slav och kung”. Vinnaren av den första omgången blir president och i de följande omgångarna tävlar spelarna om att ta över presidenttiteln.


 • Kategori: Strategi
 • Spelare: 3-8
 • Rek. ålder: 7+
 • Speltid: 5 min
 • Kortlek: 52 kort

 

Svårighetsgrad 4/10

 

Tur 80%

 

Skicklighet 20%

 

Spelets regler

Den spelare som lyckas bli av med sina kort först vinner och får titeln president. Den spelare som blir av med sina kort sist blir slav (eller bonde) och måste vid nästa omgång ge sina bästa kort till presidenten medan presidenten ger sina sämsta kort till slaven.


Så här spelar du

Blanda kortlekens 52 kort och dela ut dem till spelarna tills alla kort är slut.


Den spelare som har fått hjärter 3 börjar genom att lägga det kortet som första kortet i högen.


Nästa spelare medurs lägger ett eller flera kort av samma men högre valör ovanpå det översta kortet i högen. Ligger det t ex en femma i högen kan spelaren på tur lägga en eller flera sexor, men om det ligger två sexor i högen måste spelaren lägga minst två kort av samma valör som är högre, t ex två sjuor.


Om man inte kan eller vill lägga så kan man passa. När alla spelare har passat eller det har lagts ett ess vänder spelaren som senast lade på högen, och lägger ett nytt kort.


Den spelare som först har blivit av med sina kort vinner. Den spelare som har flest kort kvar förlorar rundan.


I kommande runda efter att de 52 korten har delats ut ger förloraren 2 eller 3 av sina bästa kort till vinnaren och vinnaren ger 2 eller 3 av sina sämsta kort till förloraren.

president kortspel

Extra regler

Man kan spela president med trumf, vilket innebär att alla t ex 2:or räknas som vad som helst om de läggs tillsammans med kort av annan valör. T ex en dam och en 2:a räknas som två damer.


Källor och Länkar

President för Android

President för iOS

Fakta och varianter

3 Replies to “President”

 • Avatar
  Calle says:

  Slav ska ge “sämsta” kort. Menar man lägst valör eller de kort som spelaren själv tycker är sämst, (ex om.man inte vill bryta en trippel 2:a, så kan man ge en enkel 3:a)

 • Avatar
  Thelma Nordin says:

  Jättekul spel!! Rekommenderar starkt! Men försök hålla sams med familjen, faster Åsa har inte hört av sig sen julafton 2013!!!! XD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *