Hjärter

KortspelHjärter

Kortspelet Hjärter är ett i grunden enkelt, men spännande och strategiskt kortspel där man spelar om stick, precis som i exempelvis kortspelet Dam. Här gäller det vara iskall och strategisk, för att sätta motspelarna i trängda situationer och se till att de vinner sticken.


Fyra spelare är optimalt för Hjärter, men det är fullt möjligt att vara 3, 5 eller 6 spelare.

  • Kategori: Strategi, Stick
  • Spelare: 3-6 (rek. 4)
  • Rek. ålder: 13+
  • Speltid: 20 – 30 min
  • Kortlek: Standard 52 kort

 

Svårighetsgrad 5/10

 

Tur 30%

 

Skicklighet 70%

 

Spelets regler

Detta är ett väldigt simpelt spel, men som kan kräva ett bra minne och analytiska förmågor, om ni är en grupp smarta spelare. Hjärter går ut på att saka bort kort för att undvika att vinna stick och få poäng från olika kort eller att vinna samtliga stick med poängkort. Spelet når sitt slut när någon spelare uppnår 100 poäng och vinnaren är då den spelare som har minst poäng.

Man kan naturligtvis bestämma poänggränsen själv, om man vill spela längre eller kortare omgångar.


Det är endast kort med Hjärter och Spader Dam som ger poäng.

Samtliga Hjärter = 1 poäng per kort
Spader Dam = 13 poäng
Övriga kort = 0 poäng

Månen: Om en spelare klarar att vinna samtliga poängkort under en runda, så får spelaren 0 (noll) poäng och alla övriga spelare får 26 poäng vardera. Detta kallas för att “Ta månen”.


Så här spelar du (4 spelare)

Samtliga kort i kortleken fördelas jämnt mellan spelarna. Vid 4 spelare, så får vardera 13 kort.


Vardera spelare ska välja tre av sina kort och ge dem till spelaren som sitter till vänster.


Den spelare som har Klöver 2 börjar den första rundan med att lägga ut kortet. Inga poängkort får läggas den första rundan.


Spelare måste följa den färg som den första spelaren lägger. De som inte har den aktuella färgen, får saka valfritt kort.


Den spelare som lagt det högsta kortet av den inledande färgen vinner sticket och blir den spelare som inleder efterföljande runda, med valfritt kort.


Hjärter får inte sakas innan någon spelare har inlett en runda med Hjärter. Efter den rundan får färgen sakas när som helst.


När alla 13 rundor och stick är avklarade, sammanställer man hur många poäng vardera spelare samlat ihop från alla stick.


Efter att 13 kort delats ut för runda två, ger man denna gång de 3 korten till spelaren som sitter till höger, runda tre ger man inga kort alls och runda fyra ger man återigen de 3 korten till spelaren på vänster sida.

hjärter kortspel

Extra regler för 3, 5 eller 6 spelare

Hjärter är optimalt för 4 spelare då en traditonell kortlek med 52 kort kan fördelas jämnt mellan alla spelare, som då får 13 kort vardera.

Om man är 3, 5 eller 6 spelare, kan inte kortleken fördelas jämnt mellan alla spelare och då måste korten jämnas ut under den första omgången. Alltså, de spelare som får extra kort vid given, lägger två kort av samma färg i den första rundan. Efter det är reglerna som vanligt.

Det krävs 2 kortlekar om man är 5 spelare eller mer, det innebär också att det blir dubbla uppsättningar av korten. Om två lika kort skulle läggas i en och samma runda (stick), så är det första kortet som lagts, som har högst värde.


Strategi och Tips

Hjärter är ett strategiskt kortspel där du måste planera dina drag. Hur du planerar och agerar under spelets gång, beror på vad då får på hand och vilka kort dina motspelare spelar ut.

Håll räkningen på lagda kort

Den mest grundläggaden strategin i Hjärter, är att hålla räkningen på vilka kort som har spelats. Om du lyckas med detta, kan du bilda dig en uppfattning om vilka kort som är kvar i spelet och vilka spelare som kan tänkas ha dessa på hand.

Ta månen

Om du får väldigt höga kort, framför allt om du får höga Hjärter och/eller Spader Dam, så kan det vara en strategisk fördel att försöka ta samtliga stick under spelets runda. Detta gäller främst om du får flera Ess, Kungar och Damer och känner dig övertygad om att du kommer att kunna vinna Spader Dam och alla Hjärter som spelas ut.


Källor och Länkar

Testa Hjärter online

Hjärter för Android

Hjärter för iOS

Historia och varianter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *