Under det senaste året har sökningarna på Google efter olika patienser ökat markant. Orsaken är förstås den pågående covid-pandemin som inneburit en att det inte finns så många andra aktiviteter man kan sysselsätta sig med. Biografer håller stängt, restauranger håller bara öppet till klockan åtta och idrottsevenemang är stängda för publik.

I det läget är det inte så konstigt att många som kanske sitter ensamma hemma letar efter andra saker att göra. Då är spel på Internet i form av till exempel kortspel för en spelare och patiens ett bra alternativ om man lider brist på sysselsättning. Samtidigt är patiens också något som kräver en del hjärnarbete, till skillnad från om man bara ligger och latar sig framför TV:n eller kollar på någon streamingtjänst.

Fördelen med att spela patiens eller andra kortspel på nätet är att de både är gratis och lättillgängliga. Dessutom känner man ofta till reglerna sedan innan och gör man inte det är det inte särskilt svårt att lära sig.

Ökat med 120 procent

Sedan pandemin inleddes i februari 2020 har antalet sökningar på ”spela patiens” på Google ökat med hela 120 procent. Samtidigt har sökningar på ”patiens online” ökat med 60 procent och sökningar på ”lägga patiens”, ”patiens spindelharpan” samt ”spindelharpan” har alla ökat med 50 procent. Spindelharpan kallas ibland bara för harpan och är den klassiska patiensen som under många år ingick i Windows spelutbud. Kanske kan det även finnas en dimension av nostalgi i det ökande googlandet på patienser?

I rapporten ”Svenskarna och internet 2020” framgår också att pensionärernas användning av nätet har ökat, vilket kanske kan vara en förklaring till ökningen av patiensrelaterade sökningar. Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen berättar att många pensionärer under pandemin har upptäckt hur bra, roligt och användbart nätet kan vara.

Gotlänningar mest intresserade av patiens

Bryter man ner siffrorna på geografisk nivå kan man se att Gotland är det län där högst andel av befolkningen söker på ordet patiens, följt av Västernorrlands län och Värmlands län. Minst populärt verkar patiens vara i Blekinge län, Västmanlands län och Västra Götalands län.

gotland patiens kortspel

Samtidigt är det inte bara harpan eller spindelharpan som blivit en mer eftersökt patiens. Kungen, även denna känd från tidigare versioner av Windows, har också ökat i Google-sökningarna, närmare bestämt med 40 procent sedan februari förra året. Kungen, eller Freecell som den också kallas, är en något svårare patiens som kräver lite mer tankeverksamhet än harpan.

Hjärter har ökat med 250%

Sökningar på kortspel där man inte bara spelar mot sig själv har också ökat. Det tydligaste exemplet är Hjärter, som tog ett rejält skutt i sökstatistiken på Google i höstas med en ökning på som mest 250 procent. Under våren har dock populariteten sjunkit något. Andra spel där man enligt Google också kan se en tydlig ökning i sökningar är bland annat Svarte Petter och Bluffstopp.

Intresset för det klassiska kortspelet bridge ligger dock stadigt. Sökningarna på bridge har varken ökat eller minskat i något större avseende under det senaste året.