Kortlekar

KortspelKortlekar

Här hittar du kortlekar av olika sorter, allt från vanliga, enkla kortlekar till färgade kort och exklusiva set som används av pokerproffs.  Läs vidare för att lära dig mer om olika spelkort, utformning, utseende, kvalitet, historik med mera.


Kortlekar att köpa online

 

partykungen logo fight boredom

Partykungen

Utbud: Billiga kortlekar, kortlekar för poker, pokerset, kortblandare, roliga, svarta, metallic, guld, silver, självlysande, gigantiska spelkort, minikortlekar med mera.

TILL BUTIKEN

 
partykungen frakt och betalning

kortlekar i olika former och färger
kortlekar poker

 

TILL BUTIKEN


 

Innehållet i kortlekar

En traditionell kortlek innehåller 52 kort, fördelat lika över fyra så kallade “färger”, klöver (♣), ruter (♦), hjärter (♥) och spader (♠). Varje färg innehåller tre klädda kort, som kallas Kung, Dam och Knekt, ofta med dubbelhövdade, medeltida illustrationer av en kung, drotting och prins. Respektive färg innehåller också sifferkort från 1-10, där 1 (ett) kallas för ess och är ofta det högst värderade kortet i kortleken.

Sedan mitten av 1900-talet är det som standard att en kortlek innehåller kortlekar tre joker-kort som tidigare kunde innehålla allt från 1-6 jokrar.

Kort i en kortlek

Kortlekars utseende

Det är framför allt två utseenden på spelkorten som vi är vana vid att se. Det globalt mest förekommande utseendet är det så kallade engelska mönstret. Det näst vanligaste kallas för det belgiska-genoesiska mönstret.

kortlek som har engelskt utseende

Kortlek med engelskt utseende

Öbergs kortlekar

I Sverige spelade vi tidigare med kortlekar som hade bayerska mönster. Men året 1902, designade det svenska företaget Öberg & Son ett nytt mönster för kortlekar, som de tillverkade i sin fabrik på Gymnastikgatan i Eskilstuna. Kortlekarna från Öberg & Son spred sig snabbt till andra nordiska lände, som sedan dess varit den ledande spelkortstillverkaren i Sverige.

1985 uppgick Öbergs i Esselte, som fortsatt tillverkningen och förfinat kortlekarna över åren.

Öbergs kortlekar

Kortlekens historia i kort

Kortleken ursprung är en aning omtvistad, med flera teorier. En teori är att spelkorten har kinesiskt ursprung från 900-talet, en annan att kortleken uppfanns i det medeltida Romarriket och spreds genom handelsvägar till Europa. Den äldsta dokumentation som innehåller en beskrivning av kortlekar är från år 1377. Munken Johannes från Rheinfelden, ska då ha författat en latinsk skrift med över 200 sidorn om kortlekar och användandet i människors vardagsomgivning. Under 1400-talet hade kortlekarna symboler med olika vapen, troféer och mynt. Symbolerna förenklades senare under slutet av 1400-talet och det var då som dagens symboler, spader, klöver, ruter och hjärter började användas.

Det var först på 1700-talet som kortspel började bli populärt i Sverige, men det finns en kortlek i Lunds historiska museum som härstammar från 1560-talets Frankrike. Fram till 1800-talet var spelkorten i kortlekar enhövdade, sedan övergick de till dubbelhövdade kort, där spelkorten lätt kunde identifieras, oavsett om de hölls upp eller ner. I dag är moderna kortlekar, undantagslöst dubbelhövdade.